Metaal bewerken is een serieuze aangelegenheid. Deze kan op verschillende manieren tot gevaar leiden en veiligheid is dan ook zeer belangrijk. Veel gebruikte gereedschappen zijn bijvoorbeeld een boormachine, polijstmachines of schuurmachines. Nog zwaardere gereedschappen als lasapparaten of een slijptol zijn ook vaak aanwezig in de processen. Dit alles zorgt voor veel gevaarlijke situaties. Hierbij kan je denken aan beknellingen maar ook het open halen aan scherpe afgeslepen stukken staal. Andere mogelijke ongevallen zijn wegspringende splinters of warmte wat opgewekt is door een boor of slijpschijf.

 

Beschermingsmaatregelen

Om ongevallen voor te zijn kan je veiligheidsmaatregelen treffen. Voor de zware industrie, maar ook lichtere industrie zijn meerdere beschermende kledingvoorschriften. Hierbij kun je denken aan een veiligheidsbril, maar wellicht is een ruimzichtbril nog beter. Deze sluit namelijk aan tegen je huid waardoor het uitgesloten is dat er iets in je ogen komt. Ook zijn goede werkhandschoenen geen overbodige luxe. Het voorkomt dat u snel wondjes krijgt door splinters maar is ook een eerste bescherming wanneer u bijvoorbeeld aan het slijpen bent. Ook met deze handschoenen is het echter goed om met uw handen niet te dicht bij bewegende of draaiende delen van machines te komen. Sinds lange tijd zijn in dergelijke werkomgevingen werkschoenen met stalen neuzen al verplicht.

 

Zorg voor een stabiele houding

Wanneer je aan het werk gaat met bewerkingsmachines, zoals van Calvet, dan is het van belang dat je een stevige houding aanneemt zodat je stabiel staat. Dat zelfde geldt natuurlijk voor kleinere gereedschappen zoals slijptollen of een boormachine. Ook is het belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften respecteert. Is er bij een machine iets afgeschermd? Ga hier dan niet overheen hangen, je armen doorheen steken of een andere manier van gevaarzetting creëert. Tot slot is het belangrijk dat je op tijd kiest om pauze te nemen. Er is een hoge mate van concentratie vereist wanneer je werkt met dergelijke materialen en machines.