Een CV-ketel heeft helaas niet het eeuwige leven. CV-ketels worden steeds beter, maar gaan nog steeds hooguit een jaar of 15 tot 20 mee. De kans is groot dat ze het rond die periode begeven. Mocht dat niet zo zijn, dan kan het alsnog de moeite waard zijn om de CV-ketel te vervangen; nieuwe CV-ketels zijn immers fors zuiniger dan de ketels die inmiddels een jaar of twintig oud zijn. Maar wat te doen wanneer de CV-ketel ineens defect raakt?

 

Wat is er loos?

Allereerst is het zaak om precies uit te zoeken wat er loos is. Probeer wat er nog wel werkt en wat er niet meer werkt. Komt er nog wel warm water uit de kraan maar niet meer uit de douche? Doet de verwarming het nog wel? Slaat de CV-ketel überhaupt nog wel aan?

Een mogelijkheid om nader te ontdekken wat er mis is, is door de foutcode op te zoeken die doorgaans op het scherm van de CV-ketel af te lezen is. Zo kan bijvoorbeeld de druk in het verwarmingssysteem te laag zijn, waardoor de ketel bijgevuld moet worden.

 

Schakel een loodgieter in

Komt u er zelf niet meer uit of weet u niet precies wat er mis is? Schakel dan een loodgieter in. Het is verstandig om niet zelf aan de CV-ketel te knutselen als u niet precies weet wat er loos is. Een CV-ketel is immers heel kwetsbaar en dient goed afgesteld te zijn om goed te kunnen functioneren. Bovendien kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan als er een gaslek ontstaat.

Bovendien heeft een loodgieter vaak jarenlange ervaring op het gebied van CV-ketels, waardoor deze loodgieter doorgaans al in een mum van tijd doorheeft wat er precies loos is.