Als je geen problemen met je dak wilt, dan is het slim om je dak goed te onderhouden. Toch gebeurt dit eigenlijk veel te weinig. Op een plat dak kun je er af en toe nog wel eens langs met een veger en blik, maar hoe ga je dit doen met een schuin dak? In dit artikel vertellen we je welke soorten daken er zijn en welke vorm van onderhoud deze nodig hebben, zodat jij meteen aan de slag kunt. 

Een schuin dak onderhouden 

Ook al zijn de meeste schuine daken gemaakt van dakpannen en gaan dakpannen jaren mee, een pannendak kan ook slijten. Er kan bijvoorbeeld algengroei of mos ontstaan als dakpannen vochtig worden. Het groen groeit dan tussen en onder de pannen waardoor dakpannen niet meer aansluiten. Dit leidt vervolgens weer tot daklekkages. Dit kun je voorkomen door het jaar ieder jaar schoon te laten spuiten door een specialist. Het is ook belangrijk om de dakgoot niet te vergeten, deze vangt namelijk ook veel vuil op. Waar een deel met de regenwater wegstroomt, blijft een ander deel liggen. Hierdoor kan de dakgoot naar twee kanten overstromen. Wil jij de dakgoot en dakpannen laten reinigen? Laat dit altijd aan een vakman over. 

Een plat dak onderhouden

In vergelijking is een plat dak kwetsbaarder dan een pannendak. Een plat dak kun je opsplitsen in een dak van bitumen, EPDM, of een groen dak. Een dak van bitumen gaat zo’n 25 jaar mee, een EPDM dak van rubber gaat langer mee en heeft weer veel minder onderhoud en een groen dak gaat wel 50 jaar mee, maar vraagt weer veel onderhoud. Snap je het nog? Het is in ieder geval belangrijk om een platdak iedere twee jaar te laten inspecteren. Kijk goed of er geen rommel op het dak ligt en of je scheurtjes kunt zien. Vooral de dakranden hebben veel te verduren door alle weersomstandigheden. Loopt het regenwater nog goed door via de regenwaterafvoeren en is de dakbedekking goed aangesloten? Met deze punten moet je ten alle tijde rekening houden. 

Kan ik mijn platte dak zelf onderhouden?

Als je voorzichtig en handig bent, dan kun je zelf je platte dak onderhouden en inspecteren. Zorg hierbij altijd voor stevige schoenen en een goede ladder. Ook ga je niet zomaar zonder plan van aanpak het dak op en neem je iemand mee zodat degene alle benodigdheden kan aangeven. Als je alle algen, mos en takjes hebt weggehaald breng je het vuil naar beneden en ga je aan de slag met een gepast schoonmaakmiddel. Let wel op dat je nooit een zelf een hogedrukspuit en oplosmiddelen gebruikt.