TV kijken is de laatste tien jaar een stuk gemakkelijker geworden. Zo heeft de opkomst van de digitale televisie het makkelijk opnemen en terugspoelen van televisieprogramma’s mogelijk gemaakt. Tegenwoordig kun je zelfs bij de meeste programma’s op een later moment het TV-programma bekijken met behulp van Uitzending Gemist. Helaas werkt Uitzending Gemist alleen maar wanneer je je in Nederland bevindt, terwijl je mogelijk wel zo nu en dan op vakantie naar Nederlandse programma’s wilt kijken! Gelukkig is er een oplossing waardoor het wél mogelijk wordt om Nederlandse televisie te kijken in het buitenland, namelijk VPN.

 

Afbeelding1

 

Waarom Uitzending Gemist alleen in Nederland werkt

Uitzending Gemist maakt gebruikt van software zodat gebruikers bepaalde films en series kunnen herbekijken. Deze software heeft echter een aantal restricties waardoor deze films en programma’s in het buitenland niet altijd te bekijken zijn. Deze restricties hebben te maken met geografische blokkering. Geografische blokkering houdt in dat bepaalde producten, diensten, sites en programma’s op het internet alleen in bepaalde geografische gebieden beschikbaar zijn en kunnen worden gebruikt, en niet daarbuiten. Heb je een Nederlands IP-adres, dan kun je TV-programma’s via Uitzending Gemist gewoon kijken. Echter, omdat je tijdens vakantie in het buitenland bent en daarom een buitenlands IP-adres hebt, blokkeert de software van Uitzending Gemist je het recht om vanaf je geografische locatie naar bepaalde Nederlandse programma’s te kijken.

 

VPN als oplossing

Gelukkig bestaat er tegenwoordig een methode om deze geografische restricties te omzeilen: het gebruiken van een Virtual Private Network (VPN). Een VPN is een veilige en versleutelde internetverbinding op je computer of mobiele device, die je kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. Maak je gebruik van een VPN dienst, dan kun je op vakantie in het buitenland gebruik maken van een Nederlands IP-adres. Gebruik je dit IP-adres dan om naar de website van Uitzending Gemist te surfen, dan lijkt het net of je dit vanuit Nederland doet. Het resultaat: de geografische blokkering wordt omzeild en je kunt op vakantie lekker kijken naar alle Nederlandse programma’s die te vinden zijn op Uitzending Gemist!