Een gietvloer gebruikt men als afwerklaag op een basisvloer, door middel van het uitgieten van een substantie dat kan bestaan uit gietbeton of een soort kunststof wat bestaat uit een polyurethaan of een epoxide-polymeer. Een belangrijk voordeel is vanuit een hygiënisch oogpunt, er zijn geen naden zoals bij houten plankenvloeren of linoleumvellen. Door dit naadloze systeem ontstaan er krachtige voordelen.

 

Door dit naadloze systeem kunnen er geen vuil en bacteriën gaan ophopen tussen de naden. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken wat uitermate belangrijk is voor ziekenhuizen, veterinaire klinieken, voedselverwerkende faciliteiten, farmaceutische productie-installaties en vele andere faciliteiten. Bovendien bieden hoogwaardige gegoten vloeren met epoxy een betere bescherming tegen agressieve reinigingsmiddelen.

 

Naadloze vloeren gaan langer mee.

 

Gemorste stoffen blijven op het oppervlak liggen, waardoor deze beter opgeruimd kunnen worden. Deze krijgen niet de kans om verder de bodem in te trekken, wat voor een betere bescherming zorgt voor de bodem. Zodra vocht of reiniging chemicaliën de kans hebben om via de voegen het beton te bereiken, kunnen ze versnelde afbraak veroorzaken van de lijmen en voegmortel die worden gebruikt bij tegels of planken wat resulteert in hechtings- problemen waardoor de boel loslaat en schade aan de basis veroorzaakt.

 

Gietvloeren zijn eenvoudig in onderhoud

 

Een goed gegoten epoxy vloer is zeer makkelijk en economisch schoon te maken en vereist slechts minimaal onderhoud. Het is altijd raadzaam om de reinigings- en onderhoudsrichtlijnen van de vloercoating fabrikant zorgvuldig na te leven, maar regelmatige verwijdering van vuil met een bezem of mechanische veegmachine en af ​​en toe dweilen of mechanisch schrobben met een zachte borstel of een boenmachine is een standaard aanbeveling. Bij Van Hollandse Bodem krijg je hier uitgebreid advies over.

 

Afhankelijk van welk type epoxy en top-coatings worden toegepast zijn de vloeren bestand tegen agressieve reinigings- en ontsmettingsmiddelen terwijl de afwerking mooi behouden blijft. Deze vloeren zijn zeer bestand tegen dagelijkse slijtage een bieden een lange gebruiksduur. Wanneer de tijd voor vervanging daar is kan men overwegen om een eenvoudig opfris coating te nemen wat altijd vele malen goedkoper is dan het vervangen van tegels of vloerdelen. De term ‘zelfnivellerende epoxy vloeren’ kan soms de misvatting wekken dat de installatie ervan eenvoudig is. Niets is minder waar, het gieten van vloeren is specialisten werk.

 

Kortom, een gietvloer in huis zorgt bovenal voor meer sfeer en comfort. Ideaal!