Van de Scandinavische bevolking wordt gezegd dat ze duister en somber zijn. Dat is alvast niet wat ze tonen in hun interieurs. Een Scandinavische wooninrichting is helder, stoer, vaak minimalistisch, functioneel en je ziet een mix van materialen. Dit is zowat in het kort hoe je het sfeervolle wonen in een Scandinavische woning kunt omschrijven. De keuken is een belangrijke kamer, en daarom wordt deze stijl ook tot in de kleinste details van de keuken doorgetrokken.

 

Koel en warm tegelijk

Wit is de hoofdkleur in een Scandinavische keuken. Voor de vloer wordt hout maar ook vaak grijze gietbeton gekozen. Om te voorkomen dat de keuken er koel en ongezellig uitziet, verwerk je warme kleuren en materialen in je interieur. Dit jaar wordt er bijvoorbeeld veel gekozen voor okergeel, turquoise blauw en natuur groen. Aarzel niet om dit ook in je Scandinavische keuken toe te passen. Een paar leuke accessoires bepalen voor geen groot deel de look van je keuken.

 

Stoere accessoires

Als je voor je keuken accessoires kiest, ga dan voor stoer. Kies bijvoorbeeld roestvrij stalen kookpotten. Hou je apparaten zoals keukenrobot of broodrooster in dezelfde stijl. Brood- en snijplanken, rekken en fotolijsten kies je in ruw hout. Heb je een tafel in je keuken? Kies dan voor een robuust houten tafelblad. Durf ook hout in je verlichting te kiezen! Of wat dacht je van een paar stevige bruine papieren zakken die je op een rek uitstalt en waarin je kruiden bewaart?

 

Etnische prints en aardewerk

Als aanvulling op deze wit-grijs-houtkleur-metaal look mag je gerust een aantal objecten in etnische prints en gekleurd aardewerk in je interieur verwerken. Zij brengen je keuken tot leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vloerkleedje met geometrische prints of een paar oude aardewerk schalen die je opstapelt of als bloempot gebruikt.

 

De Scandinavische keuken: vooral functioneel

Het grote kenmerk van een Scandinavische keuken is dat ze zeer praktisch is ingericht. Je keukenmateriaal en accessoires mogen daarom zichtbaar uitgestald staan in rekken. Gebruik rolwagentjes om altijd de nodige spullen bij de hand te hebben. Als je huis het toelaat, kies dan voor een open keuken. Zo heb je altijd contact met je gezin of je gasten als je in de keuken bezig bent.