Wat is een sleufsilo?
Een sleufsilo is is een soort opbouw uit beton met een afdekking uit plastic folie. De sleufsilo wanden zijn gemaakt uit beton, net zoals de bodem. Hierin worden gewassen ingekuild, onder andere gewassen zoals maïs, grassoorten, etc. Aangezien de sleufsilo wanden gemaakt zijn uit beton kunnen er aan beide kanten gewassen gestockeerd worden, althans als de wanden gemaakt zijn uit dubbele wapening. Ook als deze gemaakt wordt met groefverbindingen en een speciale soort voetjes kan het gebruik ervan makkelijker gemaakt worden.

 

Is er een vergunning voor nodig?
Een sleufsilo kan verschillende maten hebben, het meest nuttige voor de wanden zou een hoogte zijn tussen de 75 cm en de 2, 25 m. Maar, vanaf de wanden hoger zijn dan 2 meter is een vergunning vereist. Indien ze lager zijn is dit niet het geval.

 

Hoe gaat het in zijn werk?
De gewassen worden in de betonnen opbouw geplaatst en worden door een tractor aangeduwd, daarna worden er banden of een laag grond op het plastic zeil gelegd voor de versteviging. Dit het mais inkuilen.  Indien u de gewassen er terug wilt uit verwijderen, gebeurt dit met een tractor waarop een kuilvoersnijder is gemonteerd.

 

Hetzelfde als een voersilo?
Deze soort silo valt niet te vergelijken met een voersilo gezien de verschillen. Dit wordt ook duidelijk gemaakt door de vereisten die er zijn bij de hoogte van de betonnen wal. Bij een voersilo heeft u meteen een vergunning nodig, dit is niet het geval bij deze silo, hierbij is dat pas verplicht wanneer u boven de 2 meter heeft gebouwd.

sleufsilo