Als je als zzp’er aan de slag gaat, brengt dat verschillende voordelen met zich mee. Je hebt een vrijer leven en kunt ook zelf je tarieven bepalen. Daarbij zijn er echter ook belangwekkende zaken die je moet regelen. Daarbij is één van de belangrijkste zaken de boekhouding. Maar welke stappen moet je nemen als het gaat om je boekhouding als zzp’er? In dit artikel gaan we daar verder op in.

 

Uitbesteden of zelf doen?

Allereerst moet je nagaan of je het boekhouden gaat uitbesteden, of je dat het zelf gaat doen. Uitbesteden kost uiteraard geld, maar kan verschillende voordelen hebben. Heb jij helemaal geen verstand van administratie? Om problemen te voorkomen is uitbesteden dan een echte aanrader. Maar heb je al wel enige kennis? En heb je bijvoorbeeld een zeer eenvoudige administratie? In dat geval is het niet altijd noodzakelijk om alles uit te besteden, maar kun je dit gewoon gemakkelijk zelf doen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om delen uit te besteden.

 

Misschien kun jij bijvoorbeeld zelf wel gewoon facturen maken en inboeken. Dat is niet heel ingewikkeld. Ook de btw-aangifte hoeft lang niet altijd zeer complex te zijn. Veel mensen besteden dan bijvoorbeeld de inkomstenbelasting uit. Dat is dan ook het ingewikkeldste, want dan krijg je te maken met balansen en dergelijke. Dit kan ingewikkeld zijn, zeker als je er helemaal geen ervaring mee hebt .

 

Accountant voor ZZP’er

In veel gevallen kun je er ook voor kiezen om een accountant in te huren. Een accountant voor een ZZP’er kan bijvoorbeeld aan te raden zijn wanneer je een complexere administratie hebt. Een accountant heeft vaak iets meer verstand dan een boekhouder. Een ander voordeel van een account is dat deze ook een beschermde titel heeft. Je weet dus zeker dat je veilig bent bij een accountant met je administratie. Het nadeel is echter dat een account doorgaans wel iets meer geld kost. Dus daar moet je dan wel rekening mee zien te houden.

 

In dit artikel zijn we ingegaan op welke stappen je moet nemen als je boekhouding gaat doen. Hopelijk heb je er wat aan gehad.