Na het bezichtigen van allerlei huizen, besluit u dat uw droomhuis niet bestaat. Overweeg dan eens om zelf uw huis te bouwen. U heeft in dit geval een aannemer nodig die u professioneel begeleidt en mogelijk uw project leidt. Ervaring is in deze belangrijk omdat u zo efficiënt mogelijk wilt werken, maar een partner die meedenkt en verschillende keuzes biedt; die u adviseert over de te nemen beslissingen is even waardevol.

Een aannemer die verschillende typen en soorten woningen heeft gebouwd, kan u goed begeleiden. Deze aannemer heeft immers alles al een keertje meegemaakt. Mocht zich een probleem voor doen, dan kan uw aannemer dit efficiënt oplossen. U zoekt mogelijk een aannemer die op een creatieve, maar degelijke en veilige manier uw huis kan bouwen. Iemand die alles in huis heeft zodat u volledig ontzorgd wordt.

 

Uw eigen huis ontwerpen

Uw droomhuis moet aan een aantal eisen voldoen. Het moet qua stijl bij u passen; u zoekt een huis met karakter. Uw huis moet aansluiten bij uw levensstijl nu, maar ook in de toekomst. Wilt u kinderen, of heeft u al kinderen? Hecht u waarde aan een luxe keuken of badkamer, of wilt u juist een grote woonkamer? Hoeveel licht wilt u in uw woning hebben?Normale spiegels of een paar mooie brocante spiegels? Parallel aan de overweging van dit soort keuzes, gaat u op zoek naar een kavel. Hoe belangijk is een tuin op het zuiden, en welke afmetingen moet het kavel minimaal hebben?

 

Nadat u een kavel heeft gekocht en voor uzelf heeft besloten aan welke eisen uw droomhuis moet voldoen, laat u een bouwtekening maken. Als u al een aannemer heeft gevonden, is het raadzaam dit ontwerp bij de aannemer onder te brengen. Hoe eerder deze in het proces betrokken wordt, hoe beter hij uw wensen kan inschatten.

 

Met de tekening kan een kostenplaatje worden afgegeven. Deze offerte is vaak een richtprijs, maar is al wel zo gedetailleerd dat u een goed beeld krijgt van de kosten. Uiteraard kunt u eventueel uw ontwerp nu nog aanpassen, om kosten te drukken of juist omdat u budget over heeft.

 

Bouwvergunning en uw huis bouwen

Op basis van het definitieve ontwerp vraagt u bij de gemeente een bouwvergunning aan. Het afgeven van deze vergunning duurt meestal enkele weken. Dit geeft u de tijd om samen met uw aannemer de planning door te nemen. Wanneer de vergunning is afgegeven, kunt u beginnen met de bouw. Uw aannemer kan alle werkzaamheden goed plannen, coördineren en uitvoeren. Het bouwen van uw huis kan relatief snel gebeurd zijn, vaak kunt u binnen een half jaar de sleutels in ontvangst nemen.