Wanneer je zoon of dochter gaat studeren is dat niet alleen voor jouw kind een hele grote stap, maar ook voor jou. De middelbare school is niet te vergelijken met de universiteit, hogeschool of middelbaar beroepsonderwijs. Er gaat veel veranderen en daar merk je ook als ouders zijnde wat van. Jouw zoon of dochter gaat zich specialiseren in een bepaalde branche of vakgebied. Dit is een keuze die bepalend is voor de toekomst. Maar wat gaat er nou allemaal veranderen en wat zijn de grootste verschillen?

 

Wat verandert er als je kind gaat studeren?

Het maakt niks uit of jouw kind een mbo, hbo of een universitaire studie gaat volgen. Een ding is zeker en dat is dat er veel gaat veranderen. Waar je op de middelbare school nog veel controle, ouderdagen en gesprekken met de docenten had, valt dat nu allemaal weg. Op de middelbare school was het vakkenpakket erg breed. Wanneer jouw kind gaat studeren krijgt hij of zij nieuwe en vooral branchegerelateerde vakken. Alle college’s die jouw kind volgt, zijn toegespitst op een bepaald vakgebied. Verder gaan de volgende dingen veranderen:
grotere schoolgebouwen;
jouw kind krijgt veel meer vrijheid en ook verantwoordelijkheid;
tijdens de studie gaat jouw kind ook stage lopen om zo praktijkervaring op te doen (dit is wel afhankelijk van de studie die je kind gaat volgen);
veel samenwerken met andere studenten en tevens heel veel zelfstudie.
Waar je kind eerder verplicht werd om naar de lessen te komen en waar er veel controle was wat betreft de aanwezigheid, verandert dit als jouw kind gaat studeren. Jouw zoon of dochter bepaalt grotendeels zelf het studietempo en is zelf verantwoordelijk voor het volgen van college’s. Het kan ook zijn dat je kind op kamers gaat. Hij of zij gaat dan niet alleen studeren, maar ook nog eens het huis uit. Je zoon of dochter wordt dan op zichzelf aangewezen en is, naast dat hij of zij verantwoordelijk is voor de studie, ook verantwoordelijk voor het huishouden en eten koken. Bij jullie in huis gaat het een stuk stiller worden. Naast de reguliere mbo, hbo en wo instellingen, is het ook mogelijk om trainingen en opleidingen te volgen bij overige instellingen. Je kind wil bijvoorbeeld liever een korte opleiding thuis volgen en dan aan het werk. Als ouders moet je proberen je kind te allen tijde te steunen in zijn of haar keuze en je moet je kind vooral niet belemmeren.

 

Hoe kiest mijn kind de juiste studie?

Het is natuurlijk erg lastig om op zo’n jonge leeftijd al te weten wat je later wilt gaat doen. Het is dan ook belangrijk dat je kind zich goed voorbereidt. Als ouders kun je natuurlijk helpen tijdens die voorbereiding. Ga samen met je kind naar open dagen en voorlichtingsavonden. Je zoon of dochter kan ook een dagje meelopen met een student of proeflessen volgen. Er wordt vanuit de school vaak ook een studiekeuzecheck gedaan om te kijken of je kind en de opleiding samen matchen.

 

Waar moeten ik en mijn kind aan denken in de voorbereiding?

Het is goed om bij een aantal zaken stil te staan als je kind gaat studeren. Zo is jouw zoon of dochter verplicht om zich voor 1 mei te hebben ingeschreven bij Studielink.nl. Voor een aantal opleidingen is het mogelijk om je later in te schrijven, maar er bestaat een kans dat je kind wordt geweigerd als hij of zij niet op 1 mei staat ingeschreven voor de opleiding. Waar je ook aan moet denken is het veranderende leenstelsel. Vanaf 1 september 2015 treedt de Wet
studievoorschot in werking. De basisbeurs vervalt en studenten zijn nu verplicht om het geld voor de studie te lenen. Het geleende geld moet allemaal terug betaald worden. De betalingstermijn is wel verlengd van 15 naar 30 jaar. Tot slot moeten jij en je kind rekening houden met de bijkomende kosten van de studie. Een gemiddelde studie kost ongeveer €1.951,-. Dit bedrag verandert jaarlijks. Naast het bedrag dat je voor de studie moet betalen, komen er ook kosten bij voor boeken, syllabi en eventuele andere materialen. Het is een belangrijke keuze die jouw kind gaat maken. Probeer hem of haar zoveel mogelijk te steunen en ga zelf ook mee naar informatiedagen. Zo weet jij ook waar je kind terecht gaat komen en wat de verwachtingen zijn.