Ben je de trotse bezitter van een drone? Hartstikke mooi! Een drone staat garant voor urenlang speelplezier, als je hem maar op de juiste manier gebruikt. Dan gaat hij niet alleen een stuk langer mee, je voorkomt ook nog eens dat je tegen een boete aanloopt!

 

Ken de regels

Wat moet je doen voor je je drone de allereerste keer de lucht in stuurt? Zorgen dat je de regels kent! Dat zijn er best een hoop, dus neem even de tijd om je hier goed in te verdiepen. Het overtreden van de regels kan ervoor zorgen dat je drone in beslag wordt genomen, en met een beetje pech loop je nog tegen een vette boete aan ook. Zonde!

Een belangrijke regel, misschien wel de belangrijkste, is dat je met drones niet in gebieden mag vliegen die tot no-fly zones zijn aangemerkt. Dat zijn, heel logisch, de directe omgevingen van (militaire) vliegvelden bijvoorbeeld, maar ook de aanvliegroutes hiernaartoe. Hier je drone oplaten kan levensgevaarlijk zijn, niet doen dus.

Maar er zijn meer regels: je mag met je drone bijvoorbeeld niet in het donker vliegen, en je moet je drone altijd kunnen zien vanaf de plek waar je je bevindt. Ook mag je niet boven grote groepen mensen vliegen, of boven aaneengesloten bebouwing. Allemaal dingen waar veel dronebezitters nog wel eens de mist mee in gaan! Zorg dat je de regels goed kent voor je gaat vliegen. Ze zijn er voor de veiligheid, dus hou je eraan.

 

Verdiep je in je drone

Ken je de regels omtrent het vliegen met een drone? Dan ben je al een aardig eindje gevorderd in je voorbereiding. Nu is het tijd om je drone wat beter te leren kennen. Lees de gebruiksaanwijzing, zoek naar ervaringen van anderen, en maak je eigen met de bediening. Veel moderne drones als de DJI Phantom 4 drone zijn makkelijk te bedienen, maar je moet wel even weten hoe precies. Een foutje, zeker op hoge hoogte, kan gevaarlijk zijn en zowel je drone, jou als anderen schade berokkenen. Zorg dus dat je goed weet hoe je je drone kunt laten vliegen, maar ook zeker weer veilig kunt laten landen. Bekijk goed hoe je kunt zien hoeveel minuten je accu nog over heeft, zodat je de drone op tijd terug kunt halen. Natuurlijk zorg je ook dat je accu, plus als het even kan nog een reserve-exemplaar, goed is opgeladen voor je aan de slag gaat. Niets zo vervelend als na een paar minuten alweer moeten stoppen.

Tenslotte oefen je de eerste keer het liefst op een open veldje, waar je de drone goed kunt zien en waar je bijvoorbeeld niet snel tegen een boom aan vliegt. Zo kun je rustig oefenen, wel zo prettig.