Wanneer je een koophuis hebt, zul je deze moeten onderhouden om de waarde ervan te behouden. Waar de één hier erg strikt mee omgaat, stelt de ander dit het liefst zolang mogelijk uit. In deze blogs geven we een aantal tips om je huis zo efficiënt mogelijk te onderhouden.

 

Maak een plan

 

Wanneer je simpelweg zaken op papier zet, heb je een idee van waar je zoal om zult moeten denken. Er zijn een aantal cruciale dingen waar je niet onderuit komt, zoals het bijhouden van het schilderwerk. Toch zijn er ook dingen waar je misschien niet direct aan zult denken, zoals het controleren van de ketel. Wanneer je alles nauwkeurig uit werkt op papier, heb je een duidelijk overzicht en voorkom je eerder verrassingen achteraf.

 

 

Regelmatig werk

 

Wanneer we het hebben over regelmatig werk, dan doelen we op werkzaamheden die je vaker dan eens in de 5 jaar uit zou moeten voeren. Je kunt hierbij denken aan schoonmaakwerkzaamheden zoals het reinigen van de afvoerput en de dakgoot. Ook moet je hierbij denken aan schilderwerkzaamheden. Het gaat dan bijvoorbeeld aan kozijnen en deuren welke veel te lijden hebben. Wanneer deze in de volle zon staan of veel vocht hebben te verduren, of erg vaak open en dichtgaan, is het belangrijk om ze strak in de lak te houden. Wanneer dit soort onderdelen eenmaal beginnen af te bladderen of beginnen te verrotten, is het eigenlijk al te laat. Het is dat erg moeilijk om het geheel te herstellen.

Om deze reden is eens per 5 jaar te adviseren. Ook verwarmingselementen als een ketel en stroomvoorzieningen moeten regelmatig worden gecontroleerd om problemen te voorkomen.

 

 

Langere termijn

 

wanneer we het hebben over de lange termijn dan moet je denken aan langer dan 5 jaar. Je zou kunnen zeggen tussen de 5 en de 10 jaar. Je kunt dan denken aan zaken als isolatie en dakbedekking. Het is tegenwoordig extra belangrijk om een goed geïsoleerd huis te hebben. Zeker met de huidige energie schaarste is het daarom belangrijk om eens in de zoveel jaar je huis eens goed te controleren op gaten en kieren. Wanneer deze eenmaal gemaakt zijn kun je vaak weer jaren vooruit.

 

 

extra lange termijn

 

Tenslotte blijft er nog de extra lange termijn over. Vaak kijk je pas na langere tijd dan 10 jaar naar fundamentele dingen als de stevigheid van de muren en de vloer. Ook fundamentele gebruiksartikelen als een toilet en een keuken worden over het algemeen pas na meer dan 10 jaar tijd vervangen. Uiteraard zijn dit slechts indicaties, is onderhoud vergt maatwerk.