In de afgelopen jaren staat duurzaamheid hoog in het vaandeel bij onze overheid. Dit blijkt onder meer uit alle regels en wetgevingen waar bedrijven aan moeten voldoen. Ook in de huizenmarkt zijn de nodige regels aangepast; zo hebben alle woningen in 2015 een energielabel gekregen.
Dit is echter een voorlopig energielabel. In twee situaties is het vervolgens verplicht om dit voorlopige label om te zetten in een definitief label. Het gaat hierbij om de volgende twee situaties:
– Als je jouw woning wilt gaan verhuren
– Als je jouw woning wilt gaan verkopen
Woning verhuren
Ben je voornemens om jouw woning te gaan verhuren? Dan is het goed om te weten dat hier de nodige regels bij om de hoek komen kijken. Eén van de regels is dat je verplicht een energielabel voor jouw woning aan moet vragen. Zonder dit energielabel is het gewoonweg niet mogelijk om jouw woning legaal te verhuren.
Weiger je om een energielabel aan te vragen? Dan kun je hier een boete voor krijgen. Conform de wet ben je immers verplicht om dit energielabel aan te vragen.
Woning verkopen
Een energielabel aanvragen is ook verplicht als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit energielabel aanvragen vóórdat je de koop definitief af gaat ronden. Als je weigert om dat te doen, is het niet mogelijk om jouw woning te verkopen.
Uitzonderingen
Let er op: er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo is het goed mogelijk dat er in het verleden al een energielabel voor jouw woning geregistreerd is. Mocht dat het geval zijn, hoef je niet nogmaals een energielabel aan te vragen.
Onder meer als je in een monument woont, hoef je géén energielabel aan te vragen. Ook dit is iets wat in de wetgeving in ons land vastgelegd is.