Heb je onlangs al gehoord van de nieuwe realityshow van SBS6? Vanaf januari 2014 zal de realityshow Utopia iedere dag (werkdag) te zien zijn op SBS6. Je kunt dit programma elke werkdag zien om half acht. In dit programma, dat geproduceerd wordt door mediatycoon en miljardair John de Mol, gaan vijftien kandidaten naar een locatie om een nieuw bestaan op te bouwen. Op de plek waar ze terecht komen zijn geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen.

 

Hoe ontstond Utopia?

Vijf eeuwen geleden werd er een boek geschreven door Sir Thomas More genaamd Utopia. Dit boek van schrijver More ging over een ideale samenleving en dan specifieker op een eiland dat eveneens de naam Utopia droeg. Op dit eiland was iedereen (schijnbaar) gelukkig en gelijk. Er waren geen machtsverhoudingen. Dit boek heeft veel mensen hun ogen geopend. Veel mensen trachten de bedoelingen uit het boek na te bootsen. De pogingen voor een betere samenleving werden vooral gedaan in de tijden van crisis. In tijden van crisis verlangt men naar een gelukkiger bestaan, waar men het dus ook beter heeft.

 

Het programma

In dit programma op SBS6 gaan een groep van vijftien mensen naar Utopia en laten hun huidige leven noodgedwongen maar vrijwillig achter zich. Voor één jaar moeten ze een compleet nieuw bestaan opbouwen. En een nieuwe gemeenschap op een plek waar geen leiders en wetten zijn. De vijftien mensen beginnen met vrijwel niets bij het opbouwen van dit bestaan. Ze krijgen alleen een kale loods, en een land dat ongerept is en een aantal dieren. Voorts een karige aansluiting voor water en elektriciteit. Ook een telefoon een geldbedrag in cash krijgen ze tot hun beschikking, om op deze manier te overleven en hun omgeving een beetje op te kunnen bouwen.

De deelnemers van Utopia zullen er al snel achter komen dat overleven de beste optie is, maar dat het zeker niet eenvoudig is. Omdat ze niet veel hebben, moeten ze gaan bedenken hoe gaan we slapen en hoe ze gaan eten. Ook moet ze natuurlijk het eten en dergelijk zelf bereiden. Ze moeten op deze vraagstukken het hoofd buigen en direct antwoord geven. Degene die het minst overleeft of presteert moet Utopia verlaten. Elke maand valt er iemand af. De winnaar wint een groot geldbedrag. Het leuke is dat je Utopia 24 uur kan volgen en daarnaast ook op televisie via Utopia gemist. Er zal dan een samenvatting elke dag komen.