Je kent het wel, je loopt door de winkelstraat en het gaat regenen. Ineens zie je overal paraplus tevoorschijn komen. Maar van wat voor materiaal zijn paraplus nu precies gemaakt en wat maakt ze zo dergelijk?

Grote paraplu’s bestaan uit een handvat met daaraan een stok waar een scherm aan zit. Dit handvat kan een grote knobbel zijn of een haak.

 

Tegenwoordig zijn paraplu’s gemakkelijk online te kopen. Van koepel tot aan kinderparaplu, je kan het zo gek niet bedenken.

Het scherm van een paraplu wordt ondersteunt door zogenoemde “baleinen”. Dit is eigenlijk het geraamte van een paraplu. Deze bestaat meestal uit aluminium of plastic strippen die het scherm ondersteunen. Het scherm van bestaat uit een systemisch materiaal.

 

Vroeger toen deze materialen nog niet ontwikkeld waren werd hier vaak natuurlijke materialen voor gebruikt. Hierbij moet je denken aan leer of bladeren van planten.

De stof die je gebruikt op de paraplu is een belangrijke keuze, is de namelijk storm bestendig, houd het wel UV straling tegen of verkleurd het niet? Allemaal aspecten die belangrijk zijn om tot de aanschaf van een paraplu over te gaan. De meeste paraplus bestaan tegenwoordig uit 100% polyester, dit is een materiaal wat erg goed regen werend is.

 

rain-791893_960_720