In het openbaar vervoer zijn de mondkapjes al een tijdje verplicht, maar waar moet nog meer een mondmasker gedragen worden met de nieuwe maatregelen. Hier vind je alle informatie over de mondkapjes.

 

Voor wie zijn mondkapjes verplicht?

Ten eerste moeten alle reizigers vanaf 13 jaar in het openbaar vervoer een niet medisch mondkapje dragen. Ook voor op de pont of in het vliegtuig.

Ten tweede wordt in grote steden verzocht aan de klanten om een mondkapje in winkels te gaan dragen. Winkels en supermarkten gaan een mondkapje niet verplichten.

Als je betrapt wordt op het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer kun je een boete van 95 euro krijgen.

 

Beschermt een mondkapje mij tegen het virus?

Volgens het OMT ( outbreak management team) kunnen niet medische mondmaskers druppels die de drager produceert ‘enigszins tegenhouden’. Als hij of zij onbewust besmet is, biedt dat tot zekere hoogte bescherming voor andere mensen. Het ligt er ook erg aan wat voor masker je draagt, hoe het masker aansluit op je gezicht en de manier waarop het masker gedragen wordt. Het mondkapje is er vooral om zelf het virus niet of in mindere mate te verspreiden.

 

Hoe draag ik zo’n niet-medisch mondkapje op de juiste manier?

Het belangrijkste is om het mondkapje schoon te houden, dus als je een uitwasbaar mondkapje hebt, was die dan regelmatig. Het uitwassen is het beste bij 60 graden celsius. Was je handen met water en zeep na het op en afzetten. Let erop dat je bij het opzetten alleen het elastiek aanraakt. De mond, neus en kin moet het kapje bedekken.

Uw bril beslaat niet als het mondkapje goed op de neus is aangesloten. Gebeurt het wel dan kunt u uw bril aan de binnenkant met zeep insmeren en afspoelen met water.

 

Mag ik mijn gebruikte mondkapjes gewoon bij het huisvuil weggooien?

Een woordvoerder van het RIVM heeft gezegd dat dat gewoon mag. Als je klachten zou hebben, mag je de deur niet uit, dus zou er ook geen mondkapje gedragen worden. Stel je doet dat wel, na een paar dagen is er geen virus meer in het mondkapje. Ervan uitgaande dat niemand met zijn blote handen in het huisvuil zit.