Hoewel we allemaal intens kunnen genieten van de warmte van de zon, is het vaak een briesje wind die dit gevoel perfectioneert. Buiten zorgt de natuur voor deze ervaring, maar binnenshuis zullen we dat op kunstmatige manier moeten bewerkstelligen. Je kunt natuurlijk deuren en ramen tegen elkaar open zetten, maar daarmee verlies je wel alle controle. In plaats daarvan kan het opstellen of ophangen van een ventilator met zijn regelbare sterkte je precies de belevenis bieden van de aangenaamheid van een briesje in de warme zomerzon.

 

ventilator

 

Wat doet een ventilator?

Een ventilator is een apparaat dat ervoor zorgt dat lucht (en ook elk soort gas) in beweging wordt gebracht. De twee belangrijkste redenen om dat te doen zijn:
• een ruimte voorzien van verse lucht. Hiervoor is het wel nodig dat de aangevoerde lucht niet uit dezelfde ruimte komt als de af te geven lucht. In dat geval is er sprake van luchtcirculatie.
• koeling door lucht te laten stromen over een te koelen oppervlak, te koelen huid of (te) warm apparaat.

 

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator bestaat uit een aantal bladen, die door een motor aangedreven worden. Door de vorm van die bladen wordt bij het ronddraaien lucht verplaatst. Het ronddraaiende gedeelte van de ventilator wordt ook wel rotor genoemd.

 

Functies van ventilatoren

De ventilator kan op verschillende manieren worden ingedeeld, afhankelijk van grootte, toepassing en locatie. Zo heb je diverse soorten voor huishoudelijk gebruik: tafel-, raam-, muur-, plafondventilator. Hierbij wordt vooral aangegeven vanuit welke locatie de ventilator zijn praktische werk uitvoert. Hoewel de huishoudelijke ventilatoren over het algemeen ook aanwezig zijn voor koeling, wordt er met koelventilatoren meestal toch net iets anders bedoeld. Het gaat hier om het specifiek afkoelen van apparaten, die door gebruik warmte genereren zoals een processor van en computer of een motor. Ook ventilatoren in de procesindustrie vallen hieronder. Als laatste willen we hier nog noemen de ventilatoren, die gebruikt worden voor luchtbehandeling en -filtering.

 

De huis-, tuin- en keukenventilator.

Hoewel wij in Nederland een gematigd klimaat kennen en dus geen extreem warme zomers, zijn er dagen genoeg dat de zon ons al zijn warmte in optima forma aanbiedt. Net als veel andere factoren in ons leven kan warmte heel aangenaam zijn, maar een fikse warmte is soms net te veel van het goede. En dus maken we gebruik van een ventilator voor wat luchtcirculatie en een beetje afkoeling.
Ons lichaam heeft over het algemeen een uitstekende warmteregulatie, waarbij door middel van zweet overbodige warmte wordt afgevoerd. Het briesje uit een ventilator zorgt ervoor dat de aanwezige transpiratie op onze huid net iets sneller verdampt, waardoor het gevoel van afkoeling eerder optreedt. Handig, nietwaar?

We kunnen hiervoor gemakkelijk de tafelversie gebruiken. Deze is eenvoudig te verplaatsen naar de plek waar verkoeling nodig wordt geacht. Ook is het mogelijk een ventilator op een vaste plek in huis te bevestigen, zoals in de muur, bij het raam of aan het plafond. Deze plafondventilator is meestal een stuk groter dan de tafelventilator en kan zorgen voor een luchtverplaatsing door vrijwel de gehele kamer. De tafelversie is daarentegenveel gerichter, het is dus maar net waar er behoefte aan is.

 

Functionele uitbreiding van de ventilator

Net als zoveel andere apparaten, die beginnen met een enkele functie, mag de simpele ventilator zich ook verheugen op allerlei nieuwe ontwikkelingen. Zo is er tegenwoordig ook de zogenoemde torenventilator, een apparaat dat is geplaatst op een draaiende voet. Ook hier wordt de lucht van de ene kant aangevoerd en de andere kant uitgeblazen, maar in de torenconstructie zijn nog allerlei extra functies verwerkt. Zo kan een aanwezig watercompartiment zorgen voor bevochtigde lucht, het water verder gekoeld worden door er ijs in te stoppen en er ionen aan de bries worden toegevoegd. Natuurlijk zijn deze modellen wel wat prijziger, maar je krijgt er wel een stukje airconditioning voor terug, zonder de complete inbouw van een energieslurpende, volledig airconditioningssysteem.

 

Aanschaf van de ventilator

Meestal weten we wel ongeveer wat we willen hebben en daarom is er in diverse prijsklassen voldoende keuzes. Mocht je echter dat stapje extra willen doen naar meer functionaliteit, laat je dan (online) goed informeren. Immers geeft enkel het juiste aangename ochtendbriesje in huis net die extra combinatie van comfort, afkoeling en verse lucht.