Valt er het nodige te verbouwen aan je huis, en wil je dit graag zelf doen? De verleiding is groot om meteen een grote, beeldbepalende ruimte aan te gaan pakken. Toch kan het handiger zijn om klein te beginnen en te kiezen voor een kleinere kamer om een beetje in te ‘oefenen’.

 

Welke kamer eerst?

Wie zijn huis gaat verbouwen heeft al snel de neiging daarbij te beginnen met een grote ruimte. De woonkamer bijvoorbeeld, of ook wel de keuken of badkamer. Dit zijn echter ruimtes waar je niet alleen veel werk en troep aan hebt, maar ook waar je je eigenlijk geen foutjes in kan veroorloven. Zeker voor de nog niet zo doorgewinterde klusser kan het beter zijn om wat kleiner te beginnen en de moeilijkheidsgraad een beetje op te bouwen.

Een ideale kamer om mee te starten is een logeerkamer, rommelkamer of werkkamer. In veel huizen vind je wel zo’n kamer, die vaak voor alle drie de doeleinden gebruikt wordt overigens. Dingen die hier aangepakt kunnen worden zijn over het algemeen de muren die je kunt verven of behangen en de vloer. Hierna kunnen er bijvoorbeeld nog planken worden opgehangen en moeten misschien de deurposten en kozijnen nog een likje verf krijgen. Een goede manier om te starten! Gaat deze ruimte goed dan kun je overstappen naar de volgende ruimte, de slaapkamer is in dat geval een logische keuze omdat de werkzaamheden hier redelijk vergelijkbaar zijn. Heb je ook deze naar wens weten aan te pakken wordt het tijd voor de woonkamer, waar je veel van de eerder gebruikte technieken nu in het groot kunt uitvoeren.

 

Het kleinste kamertje

Heb je alle ‘makkelijke’ ruimtes in huis gehad, ruimtes waarin je meestal geen gedoe hebt met leidingen etc., dan is het tijd om de lat wat hoger te leggen en over te gaan op de wc en badkamer. Begin in het kleinste kamertje, het toilet, zodat je ook dit weer op kunt bouwen qua moeilijkheidsniveau. Op het toilet kun je op kleine schaal leren tegelen en voorzichtig dingen doen met leidingen, indien nodig. Je gaat een wc kopen en kiest een toiletbril die bij je smaak en inrichting past. Een wc-pot en een toiletbril plaatsen is niet moeilijk, maar wel handig om alvast even te oefenen voor je aan die volgende monsterklus begint: de badkamer. Naast een toilet heb je hier ook te maken met een douche en/of bad en veel, heel veel tegelwerk en leidingen. Heb je deze klus tot een goed eind gebracht en nog steeds zin om te klussen? Dan wacht je de volgende lastige klus: de keuken.