In veel bedrijven wordt er niet gekeken naar de kwaliteit van verlichting. Dit is erg jammer, want verlichting kan bijdragen aan de uitstraling van een bedrijf, maar ook aan de gezondheid van je werknemers. Verlichting kan een positieve werking hebben op je gezondheid en je gemoedstoestand.

 

Sfeerverlichting voor de ingang

In woonhuizen kiezen mensen eigenlijk altijd voor sfeervolle verlichting, in bedrijven zie je daarentegen dat er gekozen wordt voor functionele verlichting. Niet zo vreemd ook, want de ruimte waar je in werkt moet goed verlicht zijn. De ingang van een bedrijfspand hoeft echter niet functioneel verlicht te zijn, het is zelfs een stuk aangenamer wanneer je hier met sfeerverlichting werkt. Wanneer je sfeervolle verlichting in de ontvangsthal hebt kan dit bijdragen aan een welkom gevoel voor je klanten en bezoekers. Natuurlijk hangt dit niet alleen van de verlichting af, het is belangrijk dat de ruimte sfeervol ingericht wordt en dat de bezoekers hartelijk ontvangen worden.

 

Verlichting op de werkplek

Op een werkplek dient gekozen te worden voor functionele verlichting. Zo moet er op kantoor heldere verlichting zijn zodat de werknemers geen last krijgen van hun ogen, bij de tandarts moet er helder licht zijn om te zorgen dat hij alles goed kan zien en in een restaurant moet er gekozen worden voor sfeervolle horecaverlichting. Werk je in de buitenbeveiliging? Dan moet er gekozen worden voor goede buitenverlichting. Je kunt als werkgever zijnde niet zomaar een lampje ophangen, hier moet goed over nagedacht worden en eventueel een lichtplan voor opgesteld worden.

LED verlichting
LED verlichting is erg in opkomst, energiezuinig en verkrijgbaar in alle kleuren. Het nadeel van een LED lamp is dat het wat duurder is in de aanschaf. Door het hoge rendement haal je dit er wel weer uit. Lees hier meer over de duurzaamheid van LED verlichting.

 

Welke verlichting waar?

  • Spreekkamers en vergaderruimtes kunnen goed verlicht worden met sfeerverlichting. Je hebt hier niet altijd heel fel licht nodig, maar houd er wel rekening mee dat de ruimte genoeg verlicht moet zijn
  • In kledingwinkels is fel licht vereist, zo kunnen de kleuren nooit verkeerd gezien worden en valt het licht altijd goed wanneer iemand kleding past
  • Een inpaktafel of balie vereist een laaghangende, strakke spot met veel lichtopbrengst
  • Etalages kunnen gecombineerd licht van spots en halogeen hebben, de dag- en nachtverlichting moeten wel apart in te schakelen zijn
  • Voor kantoorruimtes zijn LED verlichting of TL verlichting goed
  • Dit zijn slechts indicaties, voor een uitgebreid advies kun je een lichtplan op maat laten maken.

 

Ook kan verlichting er voor zorgen dat je pand inbraaktechnisch veiliger wordt! Als in de donkere dagen het gebouw goed verlicht is, eventueel in combinatie met objectbeveiliging, is het risico op een inbraak vele male lager!