Er bestaan veel verschillende soorten netwerkkabels (UTP kabel) die allemaal een afkorting hebben. Maar welke is nou waar voor en welke heb ik nodig?

Als we eens Googlen zien we al snel dat de verschillende netwerkkabels Cat 5 kabel, cat 6 en cat 7 kabel zijn. Hierbinnen vallen weer verschillende soorten te onderscheiden, zoals cat5e en cat6a. Maar wat houden deze afkortingen nou in en wat betekent het voor de kabel?

 

Cat5 kabels zijn de ‘langzaamste’ kabels en kunnen minder data tegelijk versturen dan de kabels met een hoger getal. Zo heeft de cat5e kabel een snelheid tot 1.000 Mbit/s per seconde en is 100mhz. De cat6 heeft al een hogere frequentie, namelijk 250mhz. De cat 6a kabel kan tot 10.000 MBit/s verwerken met een frequentie van 500mhz, terwijl de cat7 kabel 1.000mhz aankan.

Maar wat betekent dit nou?

 

Zie het als een autoweg. Hoe meer banen (mhz) op de weg, hoe meer auto’s (data) elkaar kunnen passeren. Dit terwijl de snelheid(Mbit/s) hetzelfde blijft.

Let er wel op dat in de regel een netwerkkabel niet langer mag zijn dan 100 meter.

 

Voor thuisgebruik is vaak een cat5 kabel al voldoende. Een cat6a zal vaak gebruik worden bij bedrijven vanwege de hoeveelheid data en snelheid die deze kabel kan vervoeren. Dit is vaak zoveel, dat men dit thuis niet zal halen.

 

Het is ook mogelijk om UTP kabels buiten aan te leggen. Door onder andere een speciale UV beschermlaag zal deze beschermd zijn tegen de elementen van buiten.

Bij veel storende elementen in de buurt van de kabel (denk aan zware machines, elektromagnetische velden etc.) is het aan te raden een FTP kabel te nemen, Deze is van binnen afgeschermd met een soort aluminium folie wat ruis en storting zal voorkomen. In thuissituaties bieden dit soort kabels vaak geen voordeel, aangezien de interferentie hier niet hoog is.

Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Netwerkkabel.eu.