Ziekteverzuim is voor veel mkb’ers een groot risico. Het is niet alleen ontzettend vervelend voor de medewerker zelf, maar ook voor de onderneming. Als een medewerker uit de running is, heeft dat namelijk een grote impact. Een zieke werknemer kost zo’n 250 tot 400 euro per dag. Daarnaast ben je ook voor een lange tijd de werknemer kwijt, inclusief zijn of haar werkzaamheden. Heel vervelend. Hoe kun je ziekte en verzuim nou voorkomen? Dat lees je in deze blog!
Beleid
Om te beginnen is het ontzettend belangrijk om te denken aan een preventief verzuimbeleid. Wanneer je medewerkers namelijk niet met plezier naar hun werk gaan, zal het verzuim toenemen. Het is daarom belangrijk om een goede en gezonde werkomgeving te creëren. Als je dit erg lastig vindt, kan je hulp inschakelen van een externe partij.
Maak verzuim bespreekbaar
Een belangrijke stap om verzuim te verminderen is door het bespreekbaar te maken. Dit hoeft niet alleen op individueel niveau, maar mag ook organisatie breed. Geef werknemers inzicht in de gevolgen van verzuim en laat ze meedenken over het voorkomen ervan. VAak staan werknemers bijvoorbeeld niet zo stil bij hoe belastend hun afwezigheid is voor leidinggevende en collega’s. Ook inzicht in de kosten van verzuim maakt medewerkers bewust van de gevolgen van een ziekmelding.
Werk aan een open bedrijfscultuur
In een bedrijf waarin het ‘veilig’ is voor een werknemer om zich kwetsbaar op te stellen, over stress te praten, maar ook waarin onderling wordt gesproken helpt om een betere werksfeer te creëren. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 6 werknemers niet zou verzuimen als de werksfeer goed zou zijn, Minder onnodige werkdruk, meer persoonlijk contact met medewerkers en mogelijkheid tot het aangaan van een gesprek als iets niet lekker gaat maakt de medewerkers meer betrokken.
Herken de signalen!
Ziekteverzuim lijkt soms te komen als een totale verrassing, maar als je de juiste signalen herkent hoeft dat niet altijd zo te zijn. Door bepaalde gedragingen vroegtijdig op te merken is het makkelijker om samen met de werknemers te zoeken naar een oplossing. Daarmee voorkom je latere uitval. Signalen waar je op moet letten zijn; werkstress, prikkelbaar gedrag, minder overzicht, vermoeide indruk en concentratiegebrek.
Investeer in opleidingen
Investeren in opleidingsmogelijkheden voor het personeel loont. Uit onderzoek blijkt dat een hoger opleidingsbudget leidt tot een lager ziekteverzuim. Daarbij maakt het niet uit om welke sector het gaat en wat de gemiddelde leeftijd van de werknemers is. Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden zorgt vaak voor veel waardering. Bovendien raken ze hierdoor niet achterop in hun professionele ontwikkeling, waardoor ze hun werk beter uitvoeren.