Wie wel eens een eigen meubel heeft gemaakt, weet dat de kwaliteit van het hout erg belangrijk is. Niet alleen voor de uitstraling, maar ook voor de stevigheid en, als je de tafel wilt doorverkopen, voor de waarde van de tafel. Helaas blijkt de aanschaf van deze materialen nog wel eens duur en zit je met resthout. Daarom heb je baat bij een tafelblad op maat. Deze platen, bijvoorbeeld voor een mooi tafelblad, is al op maat gemaakt zodat je niet met resthout zit en dus daar ook niet voor betaalt. Oftewel: je krijgt waarvoor je betaalt. Maar welke houten meubelpanelen zijn nou waar geschikt voor?

 

Een massief eiken blad oogt erg mooi en, met de juiste afwerking, rustiek. Dit houtsoort is wel erg zwaar, daarom moet er bij het bouwen van een tafel met een blad van eikenhout gelet worden op de tafelpoten en ondersteuning. Deze moeten niet alleen het gewicht van het blad kunnen dragen, maar ook leunende mensen en alles wat op de tafel komt te staan.

 

Richt je met je tafel op het lagere segment en wil je wat buigzamer hout, kies dan voor Essen. Dit hout is zeer taai en elastisch, en wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren en trappen. Zelf in het bedrijfsleven wordt dit hout vaak toegepast in gereedschappen. Denk hierbij aan de steel van bijvoorbeeld een hamer of bijl. Het hout wordt zelfs gebruikt voor het vervaardigen van boten en in de gymzaal voor sporttoestellen.

 

Let goed op welke afwerking de tafel krijgt. Schuur het hout goed en smeer het in met een bepaalde coat die het hout beschermt tegen beschadigen en vocht. Het schuren van het blad voorkomt dat de gebruiker geen splinters krijgt en dat het oppervlakte glad aanvoelt.

 

Zo zijn er veel factoren die een tafel (of ander meubelstuk) mooi kunnen maken. Zoek een rond op het internet, er zijn veel doe-het-zelf-gidsen te vinden die vele tips en trucs bieden om de ideale tafel te maken. Succes!