Wat is dat toch: ben je lekker op vakantie, lig je de eerste nachten alleen maar wakker. Is het dan echt zo lastig om in een vreemd bed te slapen, of spelen er meer zaken mee? Waarom slaap je in je eigen bed toch altijd een beetje beter dan ergens anders?

 

Maakt niks uit

Er zijn van die mensen die overal in slaap kunnen vallen. In hun bed, maar ook op de bank, in een vliegtuig, op het strand of zelfs gewoon op een stoel, zittend en wel. Om jaloers op te worden, dat soort types. Slapeloze nachten, daar hebben ze nog nooit van gehoord. Waar ze hun ogen dichtdoen daar slapen ze. Zij zullen er dus ook weinig moeite mee hebben om een nachtje niet in hun eigen bed te slapen maar ergens anders: zolang ze ergens kunnen liggen (of zitten) doen ze hun ogen dicht en slapen ze. Helaas is dat lang niet voor iedereen weggelegd.

 

Moeilijke slapers

Veel mensen zijn precies het tegenovergesteld van deze makkelijke slapers. Zij slapen zelfs in hun eigen bed lang niet iedere nacht even lekker. Urenlang wakker liggen, piekerend en wel. Of gewoon nooit een echt lekkere slaaphouding kunnen vinden, ook zoiets. Aan dat laatste valt nog best veel te doen. Je kunt eens controleren of je matras niet aan vervanging toe is bijvoorbeeld. Vaak voel je pas als je een nieuw matras hebt hoe doorgezakt je oude eigenlijk was. Een doorgezakt matras, dat niet goed meer veert, geeft je lichaam nauwelijks ondersteuning, terwijl je dat juist ’s nachts wel nodig hebt. Niet zo raar dat je dan niet lekker kan slapen!

 

Ook een oud of niet goed bij jouw slaaphouding passend hoofdkussen kan het probleem zijn. Welk kussen bij je past is afhankelijk van hoe je ligt. Ben je een buikslaper bijvoorbeeld, dan heb je baar bij een zo plat mogelijk kussen. Anders ligt je nek in een heel onnatuurlijke hoek. Slaap je liever op je zij of rug, dan heb je juist een kussen nodig dat de holte tussen je hoofd en schouders goed opvult. Dat voorkomt dat je ’s morgens wakker wordt met een stijve nek of hoofdpijn. Lig je graag ergens tegenaan, of heb je ook steun voor je heupen of bekken nodig, dan is een bodykussen misschien wat voor jou.

 

Een bodykussen of een hoefijzerkussen biedt extra ondersteuning voor je hele lijf. Slaap je niet lekker als je niet in je eigen bed slaapt? Dan is het een goed idee om de omstandigheden van thuis zoveel mogelijk na te bootsen op je tijdelijke slaapplek. Het zelf meenemen van je eigen hoofdkussen kan bijvoorbeeld een oplossing zijn. Zo fop je je brein, en doe je stiekem net alsof je wel in je eigen bed ligt. Slaap lekker!