Wie aan koper denkt, denkt dan vaak aan koperen leidingen of koperen daken. Terwijl koper van zichzelf eigenlijk een rode uitstraling heeft, is het vaak groenig terug te vinden. Vooral als het buitenshuis aan de elementen wordt blootgesteld. Ook kan koper worden behandeld door middel van een straalmachine en zal hierdoor weer glimmend worden.

Een goed voorbeeld van de groene aanslag hiervan is het Vrijheidsbeeld in New York. Dit beeld bestaat voor een groot deel uit koper, maar is volledige groen uitgeslagen doordat het koper is geoxideerd. De groene patina wordt ook wel kopercarbonaat genoemd.

 

Koperen vrijheidsbeeld

Koperen vrijheidsbeeld

Dit carbonaat zorgt niet alleen voor de groene kleur op koperen voorwerpen, maar heeft ook een functie. Het groene goedje wordt als pigment in verf en cosmetica gebruikt. Dit laatste is overigens opmerkelijk, aangezien de stof giftig voor mensen kan zijn.

 

In de natuur komt kopercarbonaat ook voor. De mineralen malachiet en azuriet bevatten veel kopercarbonaat. Terwijl malachiet duidelijk de kleur van het carbonaat heeft, is azuriet opmerkelijk anders gekleurd.

 

Als koper zo snel verkleurt, waarom is het dan zo gewild? Koperdieven nemen graag een stukje spoort mee om deze door te verkopen. Koper is niet zoals goud of zilver ‘beperkt’ verkrijgbaar. Integendeel zelfs. Koper zit overal in de grond en wordt voor van alles en nog wat gebruikt. Dat laatste zorgt voor de hoge prijs!