De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een duurzamer alternatief voor het verwarmen van de woning met een cv-ketel. Een populair alternatief, dat zelfs als de norm wordt gezien door de rijksoverheid, is de warmtepomp. In de loop der tijd heeft de warmtepomp een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn inmiddels verschillende soorten warmtepompen op de markt, maar de warmtepompen worden ook steeds slimmer. In dit artikel zetten we een aantal slimme functies van de warmtepomp op een rij.

 

De voordelen van slimme functies

De slimme functies van warmtepompen bieden verschillende voordelen, zoals:

 

  • je energieverbruik optimaliseren
  • je energiekosten verlagen
  • zorgen voor een ideaal binnenklimaat

Connecten met IFTTT

Er zijn warmtepompen ontwikkeld die beschikken over zogeheten Smart Home functies. De Smart Home functies van warmtepompen zorgen ervoor dat ze kunnen communiceren met andere apparaten in je Smart Home. Dit gebeurt met het IFTTT-principe ofwel Ig-This-Then-That. de ‘If This’ is de trigger en de ‘Then That’ de actie. Er zijn ook warmtepompen die je op deze manier kunt connecten met andere devices. Denk er bijvoorbeeld aan het slim connecten van de warmtepomp met je zonnepanelen of een bepaalde instelling op basis van je GPS. Is het warm buiten en wil je een koel huis als je thuis bent? Schakel dan in dat je warmtepomp op een bepaalde afstand dat jij bij het huis in de buurt bent gaat starten met koelen.

 

Je warmtepomp op afstand bedienen

Wil je op afstand de temperatuur van de warmtepomp even aanpassen? Dan zijn er tegenwoordig ook warmtepompen met apps waarmee dat mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn wanneer je op vakantie bent en je wilt de temperatuur even aanpassen of je wilt ervoor zorgen dat morgen iedereen weer lekker warm kan douchen.

 

Slim inspelen op de elektriciteitsprijs

De elektriciteitsprijs verandert ieder uur en daar kun je van profiteren met een zogeheten dynamisch energiecontract. Op sommige momenten is de elektriciteitsprijs zelfs lager dan 0 geweest. Er zijn ook warmtepompen die slim kunnen inspelen op deze dynamische energieprijzen. Ze schakelen dan terug wanneer de prijs hoger is en iets meer bij wanneer de prijs lager is. Dit wordt ook wel Smart Price Adaptation genoemd. Een handige functie, waarvoor je dus wel een dynamisch energiecontract moet hebben.

 

Overige slimme functies

Er zijn nog meer slimme functies waarover de warmtepomp kan beschikken zoals ‘Smart Grid Ready’, zodat de warmtepomp om kan gaan met commando’s om de warmtepomp harder of zachter aan te sturen, het combineren met een slimme thermostaat en het slim anticiperen op pv-stroom. Per warmtepomp kun je zien welke slimme functies beschikbaar zijn en waar je gebruik van kunt maken.

 

Kijk naar nog meer mogelijkheden om te investeren in je woning en zorg voor een toekomstbestendige woning.