Wie aan raamluiken denkt, denkt vaan aan boerderijen met ouderwetse raamdecoratie. Maar niets is minder waar. Vooral bij nieuwbouwhuizen passen deze shutters uitstekend. Doorgaans zijn deze raamluiken van hout, met zijstijlen aan de zijkanten en onder- en bovenrails. De lamellen daartussenin zorgen voor de blindering van het raam. Deze zijn vaak via een kantelstok te kantelen om zo de hoeveelheid licht die door gelaten wordt te regelen. Naast het traditionele gebruik van hout, worden shutters ook gemaakt van kunststof vanwege de duurzaamheid.

 

Shutter

Raamluik

 

Wie liever voor de ‘boerderijlook’ gaat kan de overweging maken een beschildering te laten aanbrengen op het paneel. Het meest bekende figuur is het zandloperfiguur. Diagonalen verdelen hierbij het luik in vier driehoeken. Deze zijn om en om gekleurd. De kleur hing vroeger af van het wapen dat behoorde aan de eigenaar van het land. Deze kleuren worden heraldische kleuren genoemd. Elke kleur heeft een andere betekenis, zo staat blauw bijvoorbeeld voor wetenschap of waarheid en groen voor hoop. Dit liet zien waar de bewoners van de woning voor stonden of in geloofden.
Toch bestaat er nog steeds speculatie over het gebruik van figuren op boerderijen. Het figuur op de luiken kan ook verwijzen naar het schuinkruis, ook wel andreaskruis genoemd. Deze zou naar verluid dienen als bescherming tegen onheil.