Dat een ongeluk in een klein hoekje zit is algemeen bekend. Een ongeluk kan in een flits gebeuren, vaak biedt een EHBO doos dan direct eerste hulp. Weet je wat er precies in een eerste hulp verbanddoos moet zitten? En waar je deze vandaan kunt halen? In Nederland is het Oranje Kruis verantwoordelijk voor de EHBO. Zij hebben daarom richtlijnen opgesteld wat de inhoud van een verbanddoos zou moeten zijn. Er zijn verschillende types verbanddozen, allemaal met verschillende inhoud. In dit artikel lees je wat er in welke verbanddoos moet zitten.

 

De verbanddoos voor thuis

De verbanddoos voor thuis moet de volgende producten bevatten:
● Minimaal 15 wondpleister strips
● 1 driehoeksverband (ook bekend als mitella)
● 1 ideaalzwachtel
● Rol kleefpleister met een dikte van 2 centimeter
● 1 flesje desinfecterend middel
● 2 wondverzorgingskits
● 1 pincet voor het verwijderen van splinters en doornen
● Minimaal 2 paar handschoenen
● Steriele compressen (om wonden mee te reinigen)
● EHBO instructiekaart
● Tekenpincet
● Verbandschaar
● Minimaal 2 wondsnelverbanden
Dit is de standaard invulling van de verbandtrommel voor thuis, het is altijd goed om paracetamol toe te voegen aan de verbanddoos. Dit werkt koortsverlagend en pijnstillend. Daarbij is een lijstje met belangrijke telefoonnummers ook een goede toevoeging.
Check regelmatig of de verbanddoos nog compleet is en of er niets over datum is, vul de doos aan daar waar nodig.

 

De verbanddoos voor in het verkeer

De verbanddoos voor in het verkeer heeft dezelfde basis als de verbanddoos voor thuis, echter mag deze doos nog aangevuld worden met de volgende producten:
● Een aluminiumdeken
● Extra handschoenen, extra steriele compressen en een extra wondsnelverband.
In Nederland is een verbanddoos niet verplicht in het verkeer, in veel veel andere Europese landen is dit wel verplicht. Voorbeelden van deze landen zijn: België, Oostenrijk, Duitsland en veel Oost-Europese landen.

 

De verbanddoos voor recreatie

Ga je graag naar de camping, het strand, wandelen of fietsen? Ook hierbij is het handig om een EHBO kit bij je te hebben. Hiervoor heb je de recreatieset, ook hier geldt dat de basis hetzelfde is als de verbanddoos voor thuis. De volgende producten mogen extra toegevoegd worden:
● Extra wondpleisterstrips
● Een extra driehoeksverband
● Extra wondverzorgingskit, steriele compressen en wondsnelverband
● Een alimimiumdeken
● Vette steriele compressen

 

EHBO cursus

Ben je bang voor situaties met ongevallen? Kijk dan eens of je een EHBO cursus kunt volgen, op deze manier kun je je voorbereiden op lastige situaties. Je weet dan hoe je moet handelen.
Niet alleen als je bang bent is een EHBO cursus van toegevoegde waarde, het is eigenlijk voor iedereen goed om een cursus te doen. Zo kun je altijd te hulp schieten in noodsituaties.