Alhoewel u natuurlijk hoopt dat u niet snel betrokken zult raken bij een rechtszaak is er een rechtsgebied waar u wellicht wel mee in aanraking kan komen. Dat rechtsgebied is het familierecht. In het Nederlandse rechtssysteem is het een belangrijk onderdeel van het burgerlijk recht. Ook door Nederland ondertekende verdragen, bijvoorbeeld het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) hebben direct invloed op het familierecht. Dit heeft dan vooral te maken met het gezinsleven (recht op family life).

 

Wat is het familierecht?

Het familierecht houdt zich bezig met tal van zaken. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, alimentatieregelingen, omgangsregelingen of een uithuisplaatsing. Ook minder voor de hand liggende zaken zoals een naamswijziging of het ouderlijk gezag en zelfs het aanvragen van een contact- of straatverbod vallen onder het familierecht. In al deze situaties is de hulp van een specialist familierecht van RechtNet Advocaten onontbeerlijk. Met een gespecialiseerde advocaat staat u immers sterker.

 

Emoties spelen vaak een grote rol

Uit bovenstaande blijkt dat het familierecht vaak te maken heeft met het privéleven. Niet zelden betekent dit dat emoties een grote rol spelen. Als u dus te maken krijgt met het familierecht, bijvoorbeeld in verband met een echtscheiding, dan is het raadzaam om te kunnen vertrouwen op goede juridische bijstand. Een advocaat familierecht van RechtNet Advocaten kan u dan bijstaan en voorzien van een op maat gesneden advies. U bent dan verzekerd van gespecialiseerde rechtsbijstand waarbij uw persoonlijke belangen voorop staan.

 

Procederen of mediation

Terwijl u wellicht bij het horen van de term familierecht zult denken aan rechtszaken is dit niet altijd juist. In feite is een rechtszaak vaak een laatste mogelijkheid. In veel gevallen kan mediation een goed alternatief voor een rechtsgang zijn. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast in situaties waarbij een omgangsregeling of een ouderschapsplan opgesteld moet worden. Ook bij de verdeling van de inboedel in verband met een scheiding of het afhandelen van een nalatenschap heeft mediation vaak de voorkeur. Het voordeel hiervan is dat u op die manier de regie behoudt en u zich niet hoeft te schikken naar het oordeel van de rechter.