Iedere aanhangwagen moet een chassisnummer hebben. Dit nummer is internationaal wettelijk verplicht en is opgeslagen op een vast deel van de aanhanger, maar wat is een chassisnummer eigenlijk? Waarom is dit nummer zo belangrijk? En wat moet je doen als er iets mankeert aan dat nummer? Wij van Van Laar Aanhangwagens vertellen je er in dit artikel alles over.

 

Vingerafdruk van de aanhanger

Ieder voertuig heeft dus een chassisnummers. Auto’s hebben er één en aanhangwagens dus ook. Dat nummer bestaat uit 17 cijfers en letters en wordt ook wel het VIN nummer, of framenummer genoemd. Het chassisnummer zorgt ervoor dat iedere aanhangwagen uniek is. Er is geen één nummer hetzelfde, waardoor de aanhangwagen dus aan het nummer te herkennen is. Zie het als de vingerafdruk van de aanhanger.

 

Het chassisnummer staat altijd op een vast onderdeel van de aanhangwagen. Het mag zich niet bevinden op een onderdeel dat tijdens een reparatie vervangen zou kunnen worden, dus niet op de dissel of de koppeling. Het nummer kun je vaak aan de voor- of achterkant van de wagen vinden, vrijwel altijd aan de rechterkant. In de kentekenpapieren of het COC bewijs staat ook vrijwel altijd de exacte plek van het nummer beschreven.

 

Wat als je chassisnummer is beschadigd?

Het kan natuurlijk gebeuren dat het chassisnummer op je aanhangwagen is beschadigd, bijvoorbeeld door roest of krassen. Het nummer is dan niet meer goed leesbaar. Dit mag niet en dus moet het nummer dan gerepareerd worden. Dat kun je laten doen door een afspraak te maken bij een RDW keuringsstation. Bij zo’n keuringsstation kan een keurmeester onderzoek doen om de identiteit van de aanhangwagen vast te stellen. Na dat onderzoek kan het chassisnummer weer leesbaar op de aanhanger worden ingeslagen. De RDW is de enige instantie die dit onderzoek uit mag voeren.

 

Een aanhangwagen met chassisnummer kopen

Als je een aanhangwagen koopt, hoort deze over een chassisnummer te beschikken. Als dit niet het geval is, kun je beter even verder zoeken naar een andere aanhangwagen. Natuurlijk koop Van Laar Aanhangwagens al zijn aanhangers mét een duidelijk leesbaar chassisnummer.