In de winter: wintergroen geeft meer privacy, bladverliezend zorgt voor minder privacy.

In de winter is de ene plant groenblijvend, de andere is zo onontgonnen als maar kan. Dit is het grootste verschil tussen de twee planten. De haagbeuk verliest in de herfst zijn blad. De beukenhaag behoudt gewoon zijn bruine blad, wat prettig is als je privacy waardeert. Bijkomend voordeel van de beukenhaag is het loof van 365 dagen en het feit dat de planten ook veel wind tegenhouden. Een haagbeuk heeft niet het voordeel dat hij het hele jaar door groenblijvend is, maar zorgt eerder voor een dichte begroeiing in het voorjaar. Het laat de bladeren sneller groeien dan de beukenhaag.

 

De structuur en kleur van de bladeren verschillen

De haagbeuk, de Carpinus Betulus, heeft ruwe bladeren met diepe nerven. De bladeren zijn ook wat spits, en hebben een mooie groene kleur. In de herfst verkleuren deze groene bladeren geel en voor je het weet liggen ze allemaal op de grond. Dit gebeurt tijdens slechts één nachtvorst, zo jammer! In dit geval is een nadeel in de winter echter een voordeel in het voorjaar. Omdat de haagbeuk dan sneller nieuwe, groene bladeren krijgt dan de beukenhaag (Fagus Sylvatica of Groene Beuk). Leuk als het buiten het seizoen is.

 

Rode beukenhaag kopen bij Beukplanten

De bladeren van de beukenhaag zijn glanzend en gladder dan de bladeren van zijn metgezel, de haagbeuk. Hou je van rood? Dan kun je ook kiezen om een rode beukenhaag te kopen bij Beukplanten voor de rode variant van de beukenhaag. En wat dacht je van een combinatie van rode en groene planten? Een prachtig gezicht. De bladeren van de beukenhaag worden in de herfst eerst geel en rood. De haagplant behoudt zijn blad. Daarom duurt het in het voorjaar wat langer voordat de haag zijn groene blad terugkrijgt, omdat de nieuwe bladeren als het ware eerst de bruine weg moeten duwen. Het is maar wat u wenst.

 

Beide heggen snoeien

Als je een haagbeuk hebt geplant, is het erg belangrijk dat je de plant eerst laat groeien. Helemaal tot het de hoogte bereikt die u in gedachten had. Daarna kunt u de haagbeuk snoeien. Het snoeien van de beukenhaag daarentegen is een ander verhaal. Je moet hem snoeien vanaf het moment dat ie klein is.