De laatste jaren is virtual reality enorm in opmars. Iedereen heeft ondertussen wel al van die term gehoord, maar wat is het nu precies? De naam zelf geeft het eigenlijk al weg. Virtual reality is een techniek die door middel van een computer een virtuele omgeving creëert. Via alle zintuigen kan de gebruiker van deze techniek zich onderdompelen in een kunstmatige wereld.

 

Hoe kun je virtual reality beleven?

Virtual reality beleef je via een VR-bril. Zo’n bril bevat binnenin een beeldscherm waardoor je in 3D de kunstmatige omgeving kunt beleven. In deze bril zitten sensoren die ervoor zorgen dat het beeld dat je ziet de bewegingen van je hoofd volgen. Zo kun je 360 graden rondkijken in de virtuele wereld. De duurdere systemen kunnen via de sensoren in de bril ook herkennen als je stappen zet of je bukt.

 

Verder bestaat er zoiets als een virtual-reality pak. Dit is een pak dat – net zoals een VR-bril – uitgerust is met sensoren zodat alle bewegingen die je maakt in de echte wereld, ook bewegingen zijn die je maakt in de virtuele wereld.

 

Recreatieve gebruikers hebben in de plaats van een VR-pak, meestal wel genoeg aan consoles. Deze houd je in je handen en de sensoren in de consoles volgen de bewegingen van je handen. Een alternatief voor consoles zijn VR-handschoenen.

 

Beleving via verschillende zintuigen

Eerder las je al dat je via alle zintuigen VR kunt beleven. Een virtuele omgeving beleef je niet enkel via je ogen, maar ook via je oren. Vaak zit er in de VR-bril een luidspreker of hoofdtelefoon ingebouwd. Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van een externe hoofdtelefoon.

 

Om de VR-beleving extra te versterken kunnen er bijvoorbeeld geuren worden toegevoegd. Ook het voelen van wind of zelfs spetters water kunnen de ervaring tot een hoger niveau tillen.

 

Hoe komt virtual reality tot stand?

Een virtual reality creëren is niet zo simpel als het lijkt. Hier komt speciale software development aan te pas die heel wat expertise vergt. Bedrijven zoals StickyLock zijn gespecialiseerd in het maken van virtual reality en de beleving die hieraan wordt gekoppeld. Stel dat jij jouw virtual reality tot leven wil roepen voor bijvoorbeeld jezelf of jouw bedrijf, kan je steeds te rade gaan bij bedrijven zoals StickyLock.