Schulden? Iedereen kan het overkomen. In veel gevallen lukt het je er zelf uit te komen. Wat doe je als het je niet lukt meer? Je kunt dan in een Wsnp schuldregeling. Hoe dit werkt gaan wij je hier uitleggen.

 

Waarom een wettelijke schuldregeling-Wsnp?

Wanneer het je niet lukt om uit je schulden te komen omdat ze zo problematisch zijn kun je de Wsnp schuldregeling overwegen. Deze wettelijke schuldregeling vraag je bij een rechtbank aan. De rechter zal bepalen of je in aanmerking komt voor het Wsnp-traject. Wil je veel meer informatie over Wsnp dan kun je dat gemakkelijk opzoeken. Heb je dit traject goed doorlopen in drie jaar dan ben je schuldenvrij en kan je weer positief naar de toekomst kijken.

 

Wanneer vraag je een wettelijke schuldregeling-Wsnp aan?

Een wettelijke schuldregeling-Wsnp vraag je aan wanneer je schulden problematisch zijn. Dat zijn schulden die zonder hulp niet af te lossen zijn binnen drie tot 5 jaar. Het traject loopt dan drie jaar. Je zal eerst moeten kijken of je het zelf kunt oplossen.

In principe is dit beter wanneer de schulden niet problematisch zijn. Als je het niet alleen kan oplossen dan kun je de wettelijke schuldregeling-Wsnp aanvragen.

 

Voorwaarden voor toelating wettelijke schuldregeling-Wsnp?

Als je de Wsnp aanvraagt wil dat niet altijd zeggen dat je toegelaten wordt. Wil je in aanmerking komen voor een Wsnp schuldregeling zul je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Een van de voorwaardes is dat je in Nederland woont en werkt. Ben je geen Nederlandse staatsburger dan heb je een verblijfsvergunning en die geld ook.

 

De schulden kun je zelf niet meer afbetalen. Je moet laten zien dat de schulden te goeder trouw zijn ontstaan. Als je boetes of hoge belastingschulden hebt kan je geweigerd worden. Je hebt te voldoen aan alle verplichtingen die van je geëist worden.

 

Je zet je volledig in om genoeg te sparen zodat je schuldeisers kunnen worden betaald. Je laat zien dat je voor te toelating hebt geprobeerd een schuldregeling te treffen met schuldeisers. Als je aan die voorwaarden je houdt word je toegelaten.