Als je regelmatig in de keuken staat, heb je vast wel eens een garde gebruikt. Een garde is een handige keukentool waarmee je ingrediënten kunt mengen, luchtig kunt kloppen en eieren kunt loskloppen. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn met een garde? In deze inleiding
gaan we dieper in op de veelzijdigheid van een garde en hoe je deze kunt gebruiken in de keuken.
Hoe onderhoud je een garde?
Een garde is een handige keukentool die je veel kunt gebruiken, maar het is ook belangrijk om hem goed te onderhouden. Zo zorg je ervoor dat je garde langer meegaat en hygiënisch blijft. Hieronder vind je een aantal tips voor het onderhoud van een garde:
- Spoel de garde direct na gebruik af onder warm water. Zo voorkom je dat er restjes blijven zitten en blijven plakken.
- Gebruik een sopje van warm water en afwasmiddel om de garde goed schoon te maken. Gebruik een afwasborstel om tussen de draden te komen en alle vuil te verwijderen.
- Droog de garde af met een droge doek of laat hem aan de lucht drogen. Zorg ervoor dat er geen water achterblijft tussen de draden.
- Bewaar de garde op een droge en schone plaats, bijvoorbeeld in een keukenlade of aan een haakje aan de muur. Zo blijft de garde hygiënisch en raakt hij niet beschadigd.
- Controleer regelmatig of de draden van de garde nog recht zijn en niet verbogen of beschadigd zijn. Beschadigde draden kunnen ervoor zorgen dat de garde niet meer goed werkt en vuil achterlaat in je gerechten.
- Als je garde in de vaatwasser kan, kun je hem ook daarin reinigen. Let wel op dat sommige garde soorten niet vaatwasserbestendig zijn. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de garde of informeer bij de fabrikant.
Wat is de beste garde
Er zijn veel verschillende soorten gardes op de markt en het is belangrijk om de juiste te kiezen voor de taak die je wilt uitvoeren. Een ballongarde is een klassieke garde met ronde draden die in een balvorm zijn gewikkeld. Deze garde is perfect voor het opkloppen van eieren, slagroom en beslag. De platstrijker is een platte garde met rechte draden die ideaal is voor het mengen van sauzen en het gladstrijken van ingrediënten. Dit type garde is vooral handig voor het mengen van dikke sauzen, zoals bechamelsaus, of voor het mengen van ingrediënten voor een marinade. Een garde met schraper heeft een rubberen schraper aan de onderkant van de draden, waardoor je gemakkelijk de restjes uit de kom of pan kunt schrapen. Dan de spiraalgarde. Deze heeft langere draden die in een spiraalvorm zijn gewikkeld. Hierdoor is deze garde geschikt voor het mengen van dikkere ingrediënten, zoals deeg en beslag. Als laatst de mini garde. Dit is een kleine variant die vooral geschikt is voor het opkloppen van kleine hoeveelheden ingrediënten, zoals een ei of een klein beetje slagroom.
Wat kun je allemaal maken met een garde
Een garde is een keukengerei die bij veel van ons in de keuken ligt. Je kunt het voor veel verschillende dingen gebruiken. Het is dus zeker een onmisbare keukentool. Hieronder vind je een aantal voorbeelden waar je de garde voor kunt gebruiken:
- Klop eieren op tot een luchtig en stevig mengsel voor bijvoorbeeld een omelet of cakebeslag.
- Maak een gladde saus door bijvoorbeeld bloem en melk te mengen met een garde en dit op te warmen.
- Klop slagroom op tot een luchtig mengsel voor bijvoorbeeld op taart of bij een dessert.
- Meng verschillende ingrediënten door elkaar, zoals bijvoorbeeld een dressing of marinade.
- Maak een luchtig beslag voor bijvoorbeeld pannenkoeken, wafels of cupcakes.
- Klop crème fraîche of roomkaas tot een glad mengsel om als dip te gebruiken.
- Maak een schuimige cappuccino door melk op te kloppen met een garde.
- Roer en klop de ingrediënten van een risotto regelmatig door elkaar met een garde voor een romig resultaat.