Gehoorschade zit in een klein hoekje. Wie minder hoort, is dikwijls extra zuinig op het gehoor dat er nog wel is. Gehoorschade is eigenlijk het ontstaan van schade aan het gehoor door bijvoorbeeld een te lange blootstelling aan lawaai. Het opvangen van hard geluid vergt veel van de veerkracht van de haarcellen in je binnenoor. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je met gehoorschade omgaat en wat je er tegen kunt doen. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips die jou helpen om gehoorschade tegen te gaan! Lees snel verder.
Doe een hoortest
Merk je dat je steeds slechter hoort? Dan is het belangrijk om de eerste stap te zetten naar de audicien. Maak een afspraak voor een hoortest. Op deze manier weet je namelijk of je toe bent aan een gehoorapparaat of niet. Je kunt namelijk beter te vroeg zijn, dan te laat. Raadt de audicien een gehoorapparaat aan? Geen paniek. De huidige hoortoestellen zijn allang al niet meer wat het vroeger was. Sterker nog, je hebt ze tegenwoordig in zoveel formaten en soorten. Wij raden het wel aan om geen draadloos hoortoestel te gebruiken. Batterijen hoortoestel zijn namelijk een stuk functioneler. Zo kom je ook nooit zonder te zitten, mits je deze batterijtjes natuurlijk op voorraad hebt!
Veilig omgaan met geluid
Is het nog geen tijd voor een hoortoestel? Top. Dan is het gehoor namelijk nog te redden. Draag bijvoorbeeld oordoppen tijdens het uitgaan. Gebruik het liefst oordoppen met een muziekfilter. Die beschermen niet alleen je oren, maar zorgen er ook nog eens voor dat je van de muziek kunt blijven genieten. Je kunt de meeste mensen om je heen ook nog gewoon verstaan.
Luister je veel muziek op bijvoorbeeld je smartphone? Stel dan een volumebegrenzer in. Dan weet je zeker dat je veilig luistert!
Houd voldoende afstand van de geluidsbron
Hoe dichter je bij een geluidsbron bent, hoe schadelijker het lawaai. Probeer daarom niet te dicht bij een geluidsbron, zoals een box, te staan. Houd zeker een afstand van 2 meter. Op grote events moet je uiteraard veel verder van de boxen staan. Verplaats je ook tijdens een optreden of iets dergelijks, zo verander je namelijk elke keer de afstand tot de geluidsbron.
Laat je oren rusten
Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend belangrijk om je oren te laten rusten. Gun je oren minimaal 24 uur lang de rust nadat je een langere tijd aan een grote hoeveelheid lawaai bent blootgesteld. Ben je op een festival of meerdaags evenement? Zoek dan regelmatig een plek waar de muziek bijvoorbeeld stil staat. Denk hierbij aan een chill-out room of gebruik gehoorbescherming.