Wanneer we in de wintermaanden verkeren, zetten veel mensen hun ovens aan om warm te worden. Maar velen denken er niet aan, dat als een oven defect is er koolmonoxide vrij komt. Hoewel een storing in de oven de grootste boosdoener is van koolmonoxide vergiftiging, kan dit ook van vele andere dingen komen. Het ontstaat bij alle verbrandingsprocessen. Oók bij moderne cv-ketels, wasdrogers, ovens, een schoorsteenkanaal met back-up of een auto die stationair draait in de garage.

 

Wat is koolmonoxide precies en waarom is het gevaarlijk?

Koolmonoxide is een gas dat wordt uitgestoten als de brandstof niet goed brandt. Het kan van bijna alle soorten brandstof komen, denk aan benzine, kolen, hout en stookolie. Het gas uit deze onverbrande brandstof is geurloos en heeft geen smaak. Dat is waarom het zo gevaarlijk is. Het is vrijwel niet op te sporen.

Wanneer je wordt blootgesteld met koolmonoxide, dan komt deze stof terecht in de longen en bloedwegen. Het gevolg hiervan is dat er minder zuurstof in je lichaam zit, waardoor je onwel kunt raken. De stof kan leiden tot blijvend letsel of overlijden.

 

Symptomen van koolmonoxidevergiftiging

De belangrijkste symptomen van koolmonoxidevergiftiging kunnen worden verward worden met griep:

  • Je kan kortademig en hoofdpijn hebben
  • Je kan je moe of misselijk voelen

Vaak voelen mensen zich minder optimaal en denken dat ze ziek beginnen te worden. Hierdoor kruipen ze terug in bed terwijl het werkelijke probleem zich verder verspreid. Dit is de reden waarom koolmonoxide vergiftiging vaak lijd tot overlijden.

Koolmonoxide kan niet worden gedetecteerd door geur of smaak. Dus wil je, jou huis beveiligen voor mogelijke storingen waarbij deze stof vrijkomt. Dan kun je nu voor een goedkope prijs een koolmonoxide detector kopen. Dit apparaat maakt een alarmerend geluid zodra er koolmonoxide bij komt.
Er zijn verschillende soorten alarmsystemen beschikbaar. Zoals een opto-chemisch systeem die chemische reacties gebruikt om het gas te detecteren. En de digitale detector waarmee je de huidige gasniveaus kunt bekijken. Er zijn dus vele verschillende systemen en dit kan verwarrend zijn. Het belangrijkste is dat de detectors je waarschuwen voor een mogelijk gevaarlijke situatie.

Als u een beveiligingssysteem bij u thuis heeft, kunt u mogelijk ook een detector laten installeren door CVketelvoordeel en deze laten controleren. Als je een detector koopt die werkt met elektriciteit, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook een back-updetector hebt die op baterijen werkt. Ook heb je detectoren die je aan je Smarthome systeem kan koppelen.

 

Wat is de beste locatie voor een koolmonoxide detector?

De plaatsing van het koolmonoxide alarmsysteem is cruciaal. Net als brandalarmen moeten de systemen op elke verdieping van het huis worden bevestigd op de overloop of in de gang. Andere relevante plekken zijn de ruimtes waar je, je het meest bevindt, denk dan aan de studieruimte, woonkamer etc.
Als je een CO-systeem hebt, vervang dan elk jaar de baterijen en heb je een apparaat van voor 2008 dan moeten de onderdelen worden vervangen. Behalve de 10 jaar verzegelde lithiumbatterijen die hoef je nooit te vervangen.

 

Wat moet ik doen als mijn CO-detectoralarm klinkt?

Als je CO-systeem afgaat, is het belangrijk om niet in paniek te raken. Zorg dat iedereen meteen naar buiten gaat en kom het huis niet meer in.
Mocht je worden blootgesteld aan CO dan verminderd dat het vermogen om helder te denken. Dus wacht niet te lang als het alarm afgaat. Als je vermoed dat iemand symptomen heeft die te maken kunnen hebben met koolmonoxidevergiftiging neem dan direct contact op met hulpdiensten via 112. En vergeet na afloop geen verwarming deskundige te laten komen om te kijken naar het probleem.