Stel je voor dat je thuis aan het werk bent, het regent en plotseling zie je een druppel water op het beeldscherm. Waar komt dit vandaan? Je kijkt naar het plafond en je ziet een grote vochtplek. Dit kan nogal schrikken zijn, aangezien het dak boven je hoofd je niet meer goed beschermd tegen de elementen! Hoe ga je precies met dit probleem om en wat zijn de mogelijke oorzaken? In dit artikel zoeken we het uit! 

 

Wat veroorzaakt een daklekkage precies? 

Daklekkages kunnen worden veroorzaakt door verschillende soorten schade. Om het probleem te diagnosticeren, is het van belang te letten op de volgende aspecten: 

 

  • Gescheurde daken 

Gebroken dakspanen, slecht passende dakspanen of scheuren in de dakspanen kunnen de oorzaak zijn van lekkage in het dak. Het is vaak niet gemakkelijk om lekken van binnenuit op te sporen, aangezien het water in de meeste gevallen niet recht naar beneden stroomt. Water kan namelijk doorsijpelen in het hout en isolatie- en pleisterwerk. Dit is waar het water voor een lange tijd kan worden vastgehouden voordat het pas zichtbaar wordt.

 

  • Slechte waterafvoer door verstopte dakgoten

Helemaal platte daken zijn bijzonder gevoelig voor lekken als het regenwater niet goed wordt afgevoerd. Het kan voorkomen dat de dakgoten verstopt raken door bladeren en plantengroei, wat vaak voorkomt wanneer het asfalt droog komt te liggen voor een langere periode. De verstopping gebeurt vooral in de herfst.

 

  • Beschadiging van het lood

De meeste daken hebben een speciale loden rand onder de schoorstenen en dakranden. Als deze beschadigd is of niet goed op elkaar aansluit, kan er vocht tussen de leidingen en het isolatiewerk terchtkomen.

 

Lekken repareren

Als daklekkages niet snel worden verholpen, kan er schimmel ontstaan. Dit kan zeer negatieve gevolgen hebben en de gezondheid van jezelf en jouw gezin aantasten. Het is dus van belang om lekkages zo snel mogelijk aan te pakken. Dit kun je wellicht zelf doen, maar zal vaak tijd, geld en expertise vereisen. Om een lekkageprobleem op te lossen, kun je beter contact opnemen met een dakdekkerexpert en het dak grondig te laten nakijken op onvolkomenheden. De expert op het gebied van daken zal je onder meer kunnen helpen de waterschade aan te pakken, het dak te herstellen en eventuele schimmel veilig te verwijderen. Als je op zoek bent naar een dakspecialist bij jou in de buurt, neem dan eens een kijkje bij dakdekker Vlaardingen voor uiteenlopende dakoplossingen!