Elektrisch rijden brengt diverse voordelen met zich mee, het kan financiële voordelen hebben en het milieu wordt vele malen minder belast. Elektrisch rijden komt steeds meer voor en zal naar verwachting in de toekomst alleen maar groter worden.

 

Als je een elektrische auto thuis wil opladen zal je ook een laadpaal moeten aanschaffen. Deze zal door een gespecialiseerd bedrijf moeten worden gemonteerd. De kosten hiervan zijn erg afhankelijk van het type laadsysteem wat je wil plaatsen. Belangrijkste criterium hierin zijn:

 

  • Welke laadcapaciteit
  • Aantal fases, 1, 2 of 3
  • Ampère niveau van de lader

De prijzen van een eenvoudige lader van 3.7 kW beginnen rond de €400,-, de vuistregel hierin is, hoe meer laadcapaciteit de lader heeft hoe hoger de aanschaf prijs zal zijn. Grofweg gezegd kan een lader met een hogere capaciteit de auto ook sneller opladen.

 

Veel voorkomende aansluitingen van een laadpaal zijn 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Meestal hebben volledige elektrische auto’s een hoger laadvermogen dan hybride auto’s. Hoe hoger het aantal kW (KiloWatt, 1.000 watt), hoe sneller de auto op te laden is. Dit wordt meestal beperkt door twee factoren, de eerste is wat de auto aan laadvermogen kan hebben. En ten tweede, wat voor aansluiting je in de meterkast hebt.