Als je het idee om anderen te helpen begeleiden in hun carrièrepad leuk vindt en sterke interpersoonlijke vaardigheden hebt, is een carrière als jobcoaching misschien de juiste keuze voor jou. Deze functies zijn beschikbaar in een aantal bedrijfstakken, waardoor je de vrijheid hebt om met verschillende soorten mensen te werken. In dit artikel bespreken we wat een jobcoach is en wat hij doet, wat de primaire vereisten zijn voor deze functie en de loopbaanvooruitzichten. We evalueren ook de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt voor succes in deze rol.

 

Wat is een jobcoach?

Een jobcoach is een professional die mensen helpt zich voor te bereiden op een baan. Deze professionals werken vaak zowel voor particuliere bedrijven als voor scholen. Zelfstandigheid is ook een optie voor jobcoaches. Velen kiezen ervoor om met veteranen te werken, mensen met een handicap of mensen die met andere uitdagingen op het gebied van werk worden geconfronteerd. De verschillende soorten jobcoaching kunnen zijn:

Loopbaanbegeleiding aan studenten
Loopbaancoaching voor degenen die aan de slag gaan
Advies voor werknemers die van baan willen veranderen

 

Wat doet een jobcoach?

Jobcoaches beoordelen de geschiktheid van elke persoon voor verschillende banen en helpen hen zich voor te bereiden op een specifiek beroep. Enkele van hun specifieke taken zijn:

Klanten helpen persoonlijke doelen te identificeren, persoonlijke barrières te overwinnen en leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen
Klanten helpen bij het identificeren van kansen op werk
Feedback geven voor sollicitatiebrieven en cv’s
Strategiseren voor het succesvol navigeren door een sollicitatiegesprek
Carrièremogelijkheden bevorderen door middel van netwerken en workshops
Bijhouden en documenteren van de voortgang van de klant