Waterkokers zijn niet meer weg te denken uit de keuken. Logisch, want dit handige keukenapparaat wordt door veel mensen dagelijks gebruikt. Even snel een kopje thee zetten, een soepje maken, een kruik vullen. Wie kent het niet? Er zijn waterkokers in diverse soorten en maten. Welk type voor jou geschikt is, hangt voor een groot deel af van je persoonlijke wensen. In ieder geval moet het apparaat veilig zijn, dat spreekt voor zich. Verder is ook energiezuinigheid van belang. Zijn er nog meer criteria? Zeker! Wil je een waterkoker kopen? Lees over de verschillende mogelijkheden en varianten om een bewuste keuze te kunnen maken.

 

Waterkoker

 

Merken

Waterkokers zijn van veel verschillende merken verkrijgbaar. Bekend is o.a. het Duitse merk Siemens. Siemens is een innovatief merk dat gebruikersgemak, kwaliteit en verstandig energieverbruik hoog in het vaandel heeft staan. Andere merken zijn bijvoorbeeld Unold, Petra en Bomann. Bomann is een degelijk Duits merk dat kleine huishoudelijke apparaten produceert. De waterkokers van deze merken zijn van goede kwaliteit en zijn zeer praktisch in het gebruik.

 

Gebruikersgemak

Een waterkoker moet fijn in de hand liggen, zodat het hete water veilig ingeschonken kan worden. De handgreep moet stevig zijn en genoeg ruimte voor de vingers bieden, zodat ze niet onnodig de warme wand van de kan aan hoeven te raken. Sommige kannen kunnen namelijk toch nog erg heet worden aan de buitenkant. Kunststof kannen of kannen met een geïsoleerde wand worden minder warm en zijn daardoor veiliger. Ook extra veilig is een deksel met veiligheidsvergrendeling. Dit voorkomt dat de deksel onverwacht opengaat.

 

Waterkoker met of zonder snoer

Er zijn waterkokers met een losse basis waarop de kan geplaatst wordt. Dit heeft als voordeel dat je snoerloos kunt schenken. De losse kan is flexibel in het gebruik en eenvoudig mee te nemen naar bijvoorbeeld de woonkamer of de tuin. Er zijn ook kannen met een vast snoer en kannen waarbij het snoer losgekoppeld kan worden. Koppel het snoer indien mogelijk los wanneer het je het water bijvult. Dit verlengt de levensduur van het snoer en zorgt voor meer bewegingsvrijheid.

 

Capaciteit van de kan

De capaciteit van de kannen kan verschillen van 0,5 liter tot 2 liter. Een groot formaat is praktisch als er regelmatig grotere hoeveelheden water gekookt worden. Een kleiner exemplaar is geschikt voor bijvoorbeeld een eenpersoonshuishouden of op vakantie. Bij zowel grote en kleine kannen moet voor veilig gebruik altijd een minimum hoeveelheid water gekookt worden. Meestal wordt dit minimum duidelijk op de ‘Waterniveau indicator’ aangegeven met een streepje, bolletje of tekst.

 

Soort warmtebron

Water in een waterkoker kan op verschillende wijze tot koken worden gebracht. Bijvoorbeeld door middel van warmte-elementen die in de bodem verwerkt zijn. Bij andere waterkokers zit er in het waterreservoir een zichtbare spiraal, een dompelaar. Dit type kan wle eens minder efficiënt werken doordat de dompelaar gevoelig is voor kalk. Ook ligt de minimale hoeveelheid water die nodig is vaak hoger. Dit komt doordat de dompelaar onder water moet staan, zodat deze niet kan barsten als hij droog staat.

 

Hoogte van wattage

Het vermogen van een waterkoker ligt tussen de 0,5 kW tot 3 kW. Een waterkoker met een hoge wattage kookt water sneller dan een met een lage wattage. Een hoge wattage wil niet zeggen dat het apparaat meer stroom verbruikt. Een kan met een hoge wattage staat namelijk minder lang aan. Een waterkoker met een display of lamp die constant aanblijft, verbruikt wel meer energie. Dit wordt in de wandelgangen ook wel eens sluipverbruik genoemd.

 

Beveiliging tegen droogkoken en oververhitting

Het is praktisch en veilig als een waterkoker uit zichzelf afslaat wanneer het water het kookpunt bereikt heeft. Dit voorkomt dat het apparaat doorbrandt of droogkookt. Ook zorgt het ervoor dat het water niet onnodig lang kookt. Veel kannen zijn niet alleen beveiligd tegen droogkoken, maar ook tegen oververhitting. De beschermingsgraad van een waterkoker is terug te vinden in de productspecificaties.

 

Design waterkoker

Een waterkoker staat vaak permanent op het aanrecht. Het design van het apparaat is daarom zeker van belang. Op dit moment zijn waterkokers in RVS zeer populair. RVS staat voor roestvrij staal en ook vaker voor roestvast staal. Het strakke RVS geeft een luxe, trendy uitstraling en past zowel in een landelijke als in een moderne keuken. Naast het grijs metalen RVS zijn zwart, wit en blauw veel voorkomende uitvoeringen. Deze tinten zijn tijdloos en staan mooi in veel keukens.

 

Prijsklassen

Waterkokers zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. De prijs hangt onder meer af van het materiaal waarvan het apparaat gemaakt is. Een eenvoudige model van wit kunststof is bijvoorbeeld goedkoper dan een luxe exemplaar in RVS. Verder wordt de prijs ook bepaald door de verschillende functies en mogelijkheden van het apparaat. Kies een waterkoker die past bij jouw budget en voldoet aan jouw wensen.