Een vuistregel is, droog haardhout is belangrijker dan de houtsoort zelf. Droge es brand bijvoorbeeld beter dan een natte eik. Er gaat namelijk heel veel energie zitten in het verbrandingsproces bij het verdampen van het water wat in hout zit. Bij net gekapt hout zal de vochtigheidsgraad rond de 50% zitten. In een ideale situatie wil je de vochtigheidsgraad van brandhoud tussen de 12 en 15 % hebben, waar 20% echte de bovengrens is.

 

Schors en het spinthout wat om het kernhout zit brand vele male slechter. Daarom is het raadzaam om eerst het te kloven. Dit brengt twee voordelen met zich mee, ten eerste het droogt veel sneller en ten tweede krijg je op deze manier een hogere verbrandingstemperatuur. Hierdoor zal het spinthout en schors ook volledig verbranden en heb je minder as.

 

Vaak is het goedkoper om “niet droog hout” aan te schaffen en dit zelf te laten drogen. Het alle goedkoopste is natuurlijk zelf het hout kappen zegen en kloven. Hierbij moet je wel denken aan het aanschaf van materiaal om het hout te verwerken, zoals een kloofbijl, (ketting) zaag en kloofblok. Let ook op de grote van de gekloofde blokken, deze moeten natuurlijk wel in de kachel passen.

 

Gemiddeld genomen duurt het drogen van haardhout ongeveer 2 jaar, afhankelijk van de houtsoort.

 

houthakken