Een elektrische auto aanschaffen doe je niet zomaar. Het is geen nieuwe broek of trui die je voor een paar tientjes kan kopen, het is een niet zomaar een aankoop. Je moet daarom wel de auto kiezen die bij jou past. Lees hier welke elektrische auto’s er allemaal zijn.

 

Volledig elektrische auto

De naam zegt het al, de wielen van de volledig elektrische auto wordt volledig door elektromotoren aangedreven. De elektromotoren halen hun energie uit het accupakket, dit pakket wordt opgeladen aan een laadpaal. Dit kan aan je eigen laadpaal of een publieke laadpaal. Voordelen van een volledig elektrische auto is dat er geen CO2-uitstoot plaatsvindt en geen motorgeluid. Je hoort de auto dus bijna niet aan komen rijden. Een nadeel is dat je een beperktere actieradius hebt, waardoor je dus maar een beperkt aantal kilometers kan rijden voordat je de auto weer op moet laden. Voorbeeld van een volledig elektrische auto: De Kia e-Niro.

De plug-in hybride

De plug-in hybride heeft twee verschillende aandrijflijnen. Dit kan zowel met een verbrandingsmotor als met een elektromotor gedaan worden. Het accupakket is relatief klein en kan hiermee de elektromotor van energie voorzien. De auto kan ongeveer 50 kilometer rijden, zonder te worden opgeladen. Wanneer de accu leeg is, zal de auto overgaan op de verbrandingsmotor. Een voordeel is dat je niet afhankelijk bent van het opladen van de auto. Is de accu leeg, dan kun je gemakkelijk door te tanken zo weer de weg op.

Elektrische auto met range-extender

Deze auto heeft net zoals de plug-in hybride die hierboven is beschreven, twee verschillende aandrijflijnen. Alleen heeft deze verbrandingsmotor geen mechanische verbinding met de wielen. De auto wordt dus altijd door de elektromotor aangedreven. Als de accu leeg is, wordt de verbrandingsmotor gebruikt om de accu op te laden. Op die manier heb je dus eigenlijk altijd een soort van energiecentrale bij je.

Neem ook eens een kijkje bij de Hyundai Kona Electric.