Net zoals bij een tuin of een huis, vraagt ook een vijver regelmatig onderhoud. Immers; in een vijver zwemmen vissen en om de vijver heen groeien planten. Al dit leven heeft een goed gebalanceerd ecosysteem nodig, dat profiteert van een gezonde omgeving en op die manier heerlijk kan leven. Om dit te bereiken, zal je enkele producten moeten toevoegen aan je vijver, die ervoor zorgen dat de gezondheid optimaal blijft.

 

Een vijverpomp

Een vijverpomp, zoals bijvoorbeeld die van Hozelock, houdt het water in beweging. Langdurig stilstaand water zorgt voor minder zuurstof voor je vissen en dat is natuurlijk nooit de bedoeling. Door een vijverpomp te installeren, blijft het water stromen en komt er meer zuurstof in de vijver. En dit is weer prettig voor de vissen, die er een stuk actiever van worden. Bijkomend voordeel van een vijverpomp, is dat afvalstoffen een stuk sneller worden weggevoerd als het water in beweging is. Deze pompen komen in allerlei soorten en maten en het hangt helemaal van jou en je wensen af welke je neemt. Denk bijvoorbeeld eens aan een fonteinpomp, die het water in beweging houdt en ook nog eens een fontein levert, zodat je vijver er leuk uitziet.

 

Vijverfilters

Wie een vijverpomp heeft, zal ook vijverfilters moeten plaatsen. Deze filteren namelijk het vuil uit het water, zodat je water zuiver blijft en de vissen er zich optimaal in zullen voelen. Net zoals de pompen, komen ook de filters in allerlei soorten en maten. Je hebt zelfs complete filtersets, waarbij het doorstroomfilter, de filterpomp en de slang allemaal in hetzelfde pakket zitten. Dit maakt het uitzoeken van het juiste materiaal een stuk makkelijker; je hebt alles in hetzelfde pakket en je kan direct aan de slag met het installeren. Bijkomend voordeel: je weet zeker dat alle onderdelen perfect bij elkaar passen.

 

Visvoer

Visvoer is nog zo’n onmisbaar onderdeel van je vijver. Vissen hebben voeding nodig en waar ze dat in de vrije natuur vaak vrij gemakkelijk bij elkaar kunnen zoeken, ligt dat in de vijver toch ietsje anders. Daarom is het belangrijk om de juiste voeding bij de juiste vissen te zoeken en er zo voor te zorgen dat ze optimaal te eten krijgen. Heb je koi in de vijver zwemmen, dan is daar speciaal voer voor. En dat geldt voor alle vissoorten; voor elke vis is gepast voer beschikbaar. Voer je vissen niet teveel in een keer, maar verdeel het over kleine beetjes. Zo voorkom je dat het voer in het water gaat rotten en dat dat ten koste gaat van de waterkwaliteit.

 

Onderdelen

Gaat er iets kapot aan een van je producten? Dan zijn er altijd onderdelen beschikbaar die je kan vervangen. Op die manier hoef je niet weer hele nieuwe producten aan te schaffen, maar repareer je de beschadiging met het juiste onderdeel. Zo weet je zeker dat je vijver in topconditie blijft, je vissen blij zijn en jij altijd kan genieten van het leven in en om die prachtige vijver.