Een lockerkast dient als een handig meubel op talloze verschillende plekken. Zo vind je op stations kluisjes om je bagage veilig in op te bergen, en zijn de kleedkamers in sportscholen voorzien van lockers om je kleding in te bewaren. Verder zijn er tegenwoordig vaak lockers aanwezig in pretparken, zwembaden en musea, maar ook op scholen en kantoren. En dat is niet voor niets: de aanwezigheid van kluisjes zorgt ervoor dat er altijd een veilige opbergplek is voor de spullen die men gebruikt tussen het sporten, werken, recreëren of studeren door. Zo kunnen bezoekers zich focussen op dat wat ze aan het doen zijn, en hoeven ze zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun bezittingen. Wil jij binnenkort ook lockers laten plaatsen bij jouw bedrijf of instelling? Dan is het goed om te weten welke soorten lockers er zijn en welke voordelen ze bieden.

 

Veiligheid staat op één

Om te bepalen welk type locker je het beste kunt aanschaffen voor jouw bedrijf, is het goed om op een aantal dingen te letten. De belangrijkste kwaliteit van lockers is natuurlijk dat ze veilig moeten zijn. Er bestaan internationale veiligheidsnormen waar iedere metalen locker aan moet voldoen, dus je mag ervan uit gaan dat je je hierover geen zorgen hoeft te maken bij het aanschaffen van dit type lockerkast. Lockers zijn standaard op zo’n manier ontworpen dat ze goed bestand zijn tegen inbraken, zodat anderen niet zomaar bij jouw waardevolle spullen kunnen. Wel zijn modernere, elektronische kluisjes nét iets veiliger dan kluisjes die geopend worden doormiddel van een sleutel, bandje of muntinworp. Dit soort voorwerpen kunnen namelijk gestolen worden, en zo kan de dief toegang krijgen tot het kluisje. Digitale lockers open je met een pasje dat vanuit een centraal systeem beheerd wordt, zodat deze makkelijk geblokkeerd kan worden bij diefstal. Hierdoor maken inbrekers geen kans.

Let ook op de praktische kant

Verder is er ook een aantal praktische zaken om in je achterhoofd houden wanneer je van plan bent lockerkasten aan te schaffen. Zo is het belangrijk om na te denken over om na te denken over de montage van de kluisjes. Ga je voor een kant-en-klare levering of bouw je de lockers liever zelf op zoals jij dat wilt? Verder zijn er lockers met verschillende indelingen: de één bestaat uit slechts één groot vak, terwijl andere meerdere aparte opbergvakken hebben. Welke indeling het handigst is, hangt samen met de locatie, het doel en het gebruik van de lockers. Datzelfde geldt voor het type slot: elektronische kluisjes mogen dan wel extra veilig zijn, maar zo’n gepersonaliseerd pasje is wellicht meer toepasselijk wanneer kluisjes langere tijd door dezelfde persoon gebruikt worden dan wanneer het om eenmalig gebruik gaat. Ga daarom eerst na wie de kluisjes gaat gebruiken, hoe vaak, hoe lang en met welk doel. Zo kun je het type locker daar perfect op afstemmen.