Geschiedenis van de en suite kamers.

 

Vroeger in de jaren 1840-1940 werd er veel gebruik gemaakt van ensuite kamers. Op deze manier werd een ruimte in twee gedeeltes opgesplitst door gebruik te maken van schuifdeuren. De kamer die zich aan de voorkant van het huis bevond werd de mooie kamer genoemd om bezoek te ontvangen en de kamer aan de achterkant diende als huiskamer. Voor de deuren werden meestal kasten geplaatst zodat er extra opberg mogelijkheden waren. Vaak hadden de deuren glas in lood of sierglas voor extra lichtinval.

In de jaren zestig werd vaak de kamer ensuite verwijderd in de huizen. Iedereen wilde een grote kamer en alles zoveel mogelijk open hebben. In oude huizen en herenhuizen zijn nog wel originele en suite kamers te vinden.

 

Wordt en suite nu nog gebruikt tegenwoordig?

Tegenwoordig wordt er weer gebruik gemaakt van en suite kamers. Niet alleen om de ruimtes te scheiden maar voor een authentieke uitstraling. Soms wordt het ook gebouwd om een aparte ruimte te creëren zodat er thuis ongestoord gewerkt kan worden. Niet alleen in oude woningen maar ook in nieuwbouw huizen worden vaak en suite kamers gemaakt. Het woongenot wordt hierdoor verhoogd en het geeft aan de woning een meerwaarde en extra ruimte om spullen in op te bergen.

Er zijn vele mogelijkheden tegenwoordig. Je kunt kiezen voor open of dichte kasten, wel of geen glas in de deuren, verschillende soorten hout of ander materiaal. Modern of authentiek, elke kleurstelling, alles is mogelijk om het aan te passen aan je persoonlijke stijl en interieur.

 

ensuite