U wilt een eigen huis aanschaffen, maar uw droomhuis lijkt niet te bestaan. En dus besluit u om zelf uw huis te bouwen. Dat is een kostbare aangelegenheid. Wat komt daar allemaal bij kijken?

 

De nieuwbouwkosten van woningen kunnen nogal variëren. Er is geen enkele aannemer of architect die u van tevoren kan vertellen wat uw huis bouwen kost. Ze zullen u eerst vragen wat u precies voor ogen hebt, of wat de inhoud van uw huis moet zijn. Het beste is om samen om de tafel te gaan zitten en te bespreken wat uw eisen zijn voor indeling en afwerking. Het funderingstype en eventuele uitbreidingen worden op papier gezet. Het is belangrijk zo concreet mogelijk te zijn, om financiële verrassingen achteraf te voorkomen.

 

Kosten van een kavel

Allereerst zijn er natuurlijk de kosten van het kavel. De prijs is afhankelijk van in welke gemeente u een stuk grond koopt. U kunt de aanschaf van uw kavel soms ook via uw aannemer doen, maar dat hoeft niet. Ga voor de koop wel goed na welke eisen er aan de bouw op dit kavel gesteld worden, zodat u weet of deze grond geschikt is om uw huis op te bouwen.

 

Kosten voor ontwerp

Dan krijgt u nog te maken met de kosten voor het ontwerp en de bouw van uw huis. Zoals genoemd is het belangrijk eerst uw eisen helder te krijgen. Op basis van uw wensen met betrekking tot grootte, inhoud, luxe, interieur, exterieur en uitbreidingen zoals een garage of serrie, kan een ontwerp en een richtprijs worden afgegeven.

 

Kosten voor een vergunning

Ook het aanvragen van de bouwvergunning, ook wel omgevingsvergunning genoemd, kost geld. Dit verschilt per gemeente. Deze vergunning wordt afgegeven als duidelijk en inzichtelijk is dat de bouw en het ontwerp van uw huis passen in de omgeving. Ook mag uw huis geen gevaar opleveren voor de veiligheid en de gezondheid van uzelf en uw omgeving. In sommige gevallen kunt u vergunningsvrij bouwen, maar vraag dit altijd even na.

 

Kosten van de bouw

Tijdens het bouwen van uw huis komt u altijd voor onvoorziene kosten te staan. U wilt gaandeweg dingen toch aanpassen, of bepaalde zaken kunnen niet worden gerealiseerd zoals u voor ogen had. Ook de aankleding van uw huis, meubels, behang, gordijnen, trapleuningen, enzovoort, kosten nog geld en bij de oplevering van uw woning krijgt u te maken met de kosten voor de notaris. Deze kosten kunnen flink oplopen als u niet uitkijkt, dus stel van tevoren een begroting op.

 

Kosten van uw hypotheek

Om uw huis te kunnen financieren, heeft u waarschijnlijk de hulp nodig van een bank. De hypotheekrentes en hypotheekvormen wijken bij verschillende banken nogal van elkaar af. Laat u goed informeren en laat uw hypotheek bij voorkeur doorrekenen door een onafhankelijke adviseur. Hiermee kunt u veel geld besparen!

 

 

Meer informatie: Huis bouwen: de kosten