Heb je eindelijk de knop omgezet om te gaan lijnen, lukt het niet. Dit ondanks alle moeite die je ervoor doet. Dit is natuurlijk frustrerend en zo is het afvallen moeilijk vol te houden. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen als het afvallen niet lukt.
Er zijn verschillende redenen waarom het afvallen niet zou kunnen lukken. Deze zullen we uiteenzetten zodat je zelf kunt inschatten wat in jouw geval het probleem is.
Oorzaak 1: je hormoonhuishouding
Sommige mensen geven hun hormonen de schuld als het afvallen niet lukt. Het is zonder meer waar dat hormonen een grote rol spelen bij het afvallen. Een belangrijk hormoon is het schildklierhormoon. Dit hormoon regelt je stofwisseling. Als je onvoldoende schildklierhormonen hebt dan wordt de stofwisseling trager en lukt het niet om af te vallen. Realiseer je wel dat een trage schildklier een vrij zeldzame aandoening is, en dit niet de meest voor de hand liggende reden is. Mensen die geen brood eten kunnen last krijgen van een trage schildklier omdat zij minder jodium binnen krijgen. Bakkers gebruiken gejodeerd zout om jodiumtekorten te voorkomen.
Een ander hormoon wat belangrijk is als je wilt afvallen is cortisol. Dit is het stresshormoon. Bij mensen die dagelijks veel stress hebben en bij mensen die altijd te weinig slapen is dit hormoon ontregeld. Het gevolg is dat het afvallen niet lukt. Dit komt omdat cortisol ervoor zorgt dat de prikkel die je maag bij verzadiging afgeeft aan de hersenen vertraagd wordt. Je eet daardoor meer dan je nodig hebt. Dit hormoon zorgt ook voor een hunkering naar zoete en hartige voedingsmiddelen. Probeer dan nog maar eens af te vallen. Problemen met cortisol kan je oplossen door te zorgen voor voldoende momenten van ontspanning en voldoende slaap.
Er zijn ook medicijnen die je hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dit zijn vaak antidepressiva, de pil, diabetes medicijnen en insuline.
Lukt het afvallen niet? Check daarom eerst of je hormoonhuishouding niet van slag is door je medicijnen.
Oorzaak 2: je valt wel af!
Als je bent gaan sporten en je valt niet af dan zou het kunnen zijn dat je weldegelijk afgevallen bent. Dit komt omdat je door het sporten spiermassa gewonnen hebt terwijl je gelijktijdig vetmassa aan het verliezen was. Je bent dan wel de vetmassa kwijt, wat natuurlijk de bedoeling was van het afvallen. Wil je weten of je vetmassa aan het verliezen bent terwijl je spiermassa aan het winnen bent dan kan je dit controleren door regelmatig een huidplooimeting te (laten) doen.
Oorzaak 3: je eet de verkeerde dingen
Vaak hoor je dat afvallen een kwestie is van minder calorieën eten. Maar als je de verkeerde dingen eet dan kan je alsnog aardig je afvaldoelstellingen frustreren. Je kunt je voorstellen dat een pizza slechter voor je is als een bord zilvervlies rijst met veel groente, ook al zijn de porties zo groot dat ze evenveel calorieën zijn.
De pizza voedt je lichaam nauwelijks met voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Je lichaam krijgt dan misschien wel calorieën binnen, het blijft vragen om de voedingsstoffen die het nodig heeft.
Een pizza bevat ook een ander soort koolhydraten dan zilvervlies rijst. Deze hebben een ander effect op je hormoonhuishouding en daarmee op het afvallen. Een pizza bodem is gemaakt van bloem. Dit zijn geraffineerde koolhydraten die gemaakt zijn door granen fijn te malen en te ontdoen van het vliesje. Hierdoor worden de koolhydraten snel tot glucose afgebroken waarna ze de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Deze snelle stijging lokt een grote aanmaak van insuline uit. Dit hormoon is nodig om de bloedsuikers uit het bloed op te kunnen nemen. Het hormoon insuline zorgt er ook voor dat je lichaam vet wil gaan vasthouden. Hierdoor lukt het afvallen dan niet meer.
Als je zilvervlies rijst eet dan worden deze koolhydraten veel langzamer afgebroken tot glucose. Het graan (de rijst in dit geval) bevat de vliezen nog waardoor er een vertraagde afgifte van glucose aan het bloed ontstaat. Hierdoor is minder insuline nodig en voorkom je dat het lichaam vet gaat opslaan.
Oorzaak 4: vloeibare calorieën
Als je calorieën drinkt, in de vorm van frisdrank of melkdrankjes bijvoorbeeld, dan registreert het lichaam deze calorieën niet als calorieën. Alleen de calorieën die je eet registreert het lichaam als calorieën. De calorieën die je drinkt zorgen niet voor verzadiging. Het is daarom beter om helemaal geen frisdrank meer te drinken als je af wilt vallen. Het beste drink je water, groene thee of zwarte koffie.
Een nadeel van frisdranken en melkdrankjes is tevens dat de suikers zorgen voor een piek in de bloedsuikers en daarom in de insuline aanmaak. Hierdoor krijg je de situatie dat het lichaam vet wil gaan opslaan.
Oorzaak 5: je eet teveel tussendoortjes
Bij veel mensen zijn tussendoortjes de oorzaak dat het afvallen niet lukt. Dit komt omdat tussendoortjes vaak meer calorieën bevatten dan je zou verwachten. Een eenvoudige reep of energybar bevatten vaak net zoveel calorieën als 2 of 3 boterhammen met kaas. Dit terwijl je voor je gevoel een kleine en onschuldige snack hebt genomen. Veel repen, koeken, energybars en dergelijke bevatten vaak ook veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Hierdoor zijn ze slecht voor de bloedsuikerspiegel, die hierdoor een piek te voorduren krijgt.
Het beste heb je maar 2 of 3 eetmomenten per dag. Je kunt beter wat meer eten tijdens de lunch zodat je het beter kunt overbruggen naar het avondeten zonder tussendoortje. Het lichaam krijgt dan de gelegenheid de maaltijd rustig te verteren en de bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Wil je toch een tussendoortje kunnen eten zorg dan voor een gezond tussendoortje. Zo iets eenvoudigs als een appel kan de honger al stillen en bevat maar weinig calorieën. Het geeft je lichaam bovendien de voedingsstoffen die het zo hard nodig heeft.